Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vagthund: Troværdigt at kemiske våben blev brugt i Idlib

OPCW vil bruge prøver og informationer fra Syrien til at fastslå, om der blev brugt kemiske våben.

En mand får luft gennem en iltmaske efter det formodede kemiske angreb i Khan Sheikhoun i sidste uge. Nu siger OPCW, at det ifølge de foreløbige vurderinger er troværdigt, at der var tale om et kemisk angreb. (Arkivfoto) Reuters/Ammar Abdullah
En mand får luft gennem en iltmaske efter det formodede kemiske angreb i Khan Sheikhoun i sidste uge. Nu siger OPCW, at det ifølge de foreløbige vurderinger er troværdigt, at der var tale om et kemisk angreb. (Arkivfoto) Reuters/Ammar Abdullah

Haag. Efter den foreløbige vurdering er det en "troværdig påstand", at der er anvendt kemiske våben i byen Khan Sheikhoun i den syriske Idlib-provins 4. april.

Det skriver Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) i en pressemeddelelse torsdag.

Organisationen er i besiddelse af prøver fra det ramte område. Disse prøver er nu sendt til et af OPCW's laboratorier, der skal analysere dem.

Samtidig er OPCW's eksperter ved at bearbejde den information, de har indsamlet fra forskellige kilder, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Vores eksperter er fuldt ud klar over vigtigheden af den opgave, de ventes at udføre. Jeg har tiltro til, at de vil gøre det på professionel og upartisk vis, siger OPCW's generaldirektør, Ahmet Üzümcü.

87 mennesker er meldt dræbt efter det formodede angreb i Khan Sheikhoun i sidste uge.

En række vestlige lande har beskyldt den syriske præsident Bashar al-Assads luftvåben for at have kastet bomber indeholdende giftgas over byen.

Assad selv afviste anklagen tidligere torsdag i et interview med det franske nyhedsbureau AFP.

Det var i stedet et påfund, så USA kunne gå til modangreb, mener han.

- Det er vores indtryk, at Vesten - primært USA - samarbejder med terrorister. De har opfundet hele denne her historie for at have et påskud for at angribe, sagde han.

Assad henviste til et amerikansk angreb fredag, hvor USA affyrede USA 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase som reaktion på det formodede kemiske angreb i Khan Sheikhoun.

Rusland har tidligere forklaret, at syriske militærfly beskød et lager i området omkring Khan Sheikhoun, som indeholdt en oprørsgruppes kemiske våben.

Dette angreb forårsagede et gasudslip, meddelte Ruslands forsvarsministerium dagen efter tragedien.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.