Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Usbekistan benåder 40.000 i masseamnesti

Usbekistans højesteret vil benåde 40.000 dømte. Det er især kvinder, mindreårige, udlændinge og ældre.

Tirsdagens amnesti er den første masseamnesti under Usbekistans fungerende præsident, Sjavkat Mirzijojev. Scanpix/Dmitry Astakhov
Tirsdagens amnesti er den første masseamnesti under Usbekistans fungerende præsident, Sjavkat Mirzijojev. Scanpix/Dmitry Astakhov

Moskva. Den tidligere sovjetstat Usbekistan har benådet knap 40.000 dømte indsatte og folk, der venter på, at deres sag kommer for retten.

Det oplyser landets højesteret.

Amnestien blev vedtaget i parlamentet i oktober og træder i kraft i denne måned.

I en udtalelse fra domstolen beskrives det som en "humanitær handling" mod de i alt 39.748 mennesker, der er omfattet.

Det er især kvinder, mindreårige, udenlandske statsborgere og mænd over 60 år, der vil få deres straf forkortet eller helt sløjfet.

Masseamnestier er ikke ualmindelige i Usbekistan. Landets tidligere præsident, den autoritære Islam Karimov, har flere gange benådet tusinder, siden han kom til magten i 1991.

Sidste års amnesti omfattede 55.000 mennesker. Over 3000 af dem blev omgående løsladt fra landets fængsler, mens andre fik forkortet deres straffe eller fik lukket deres retssager.

Samtidig med, at Karimov var gavmild med amnestierne, var hans styre berygtet for dets brug af tortur. I 2002 blev landet anklaget for at have kogt fanger levende, skriver nyhedsbureauet TT.

Præsident Karimov døde sidste år i en alder af 78 år. Tirsdagens amnesti er den første under hans efterfølger, Sjavkat Mirzijojev.

For knap et år siden offentliggjorde Amnesty International en rapport. Menneskeretsorganisation skrev, at der er "overvældende beviser for, at tortur fortsætter med uformindsket styrke i Usbekistan".

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.