Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Usbeker idømmes livstid for svensk lastbilangreb

Retten i Stockholm har fundet usbekeren Rakhmat Akilov skyldig i terror og idømmer ham livstid.

Retten i Stockholm har fundet usbekeren Rakhmat Akilov skyldig i terror og idømmer ham livstid. 
Retten i Stockholm har fundet usbekeren Rakhmat Akilov skyldig i terror og idømmer ham livstid. 

Tingsrätten i Stockholm kendte torsdag usbekeren Rakhmat Akilov skyldig i terror for lastbilangrebet i det centrale Stockholm i april sidste år.

Dommen lød på fængsel på livstid og udvisning af Sverige.

Angrebet skete ved stormagasinet Åhléns i Drottninggatan i det centrale Stockholm 7. april 2017, da Akilov kørte en lastbil ind i fodgængere med høj fart.

Fem blev dræbt i angrebet, tre døde på stedet og to døde på sygehuset, og 14 blev såret.

Ifølge politiet forsøgte Akilov også at detonere en hjemmelavet sprængladning ved stormagasinet, som forårsagede brand i butikslokaler, inden han flygtede fra gerningsstedet.

Han blev senere pågrebet af politiet i Märsta nord fra Stockholm.

Med dommen lægger retten sig på linje med anklagerne, der krævede lovens strengeste straf for det, som anklagerne under retssagen har kaldt den »måske groveste forbrydelse nogensinde, der er begået i Sverige«.

Han kørte ind i familier, kvinder, børn, unge og gamle. Han var grusom, har anklageren Hans Ihrman sagt under retsagen.

Foruden dommen for terror og drab dømmes Rakhmat Akilov skyldig i 119 tilfælde af drabsforsøg og i 24 tilfælde at have udsat andres liv for fare.

Dommen er baseret på en omfattende efterforskning.

Gennem kortlægning af telefonbrug, udskrifter og overvågningsfilm er Rakhmat Akilovs færden blevet klarlagt, fra han stod op om morgenen, til han begik angrebet, lyder det.

Den 40-årige har erkendt, at det var ham, der sad bag rattet i lastbilen og kørte ind i menneskemængden.

Det er efter angrebet kommet frem, at han tidligere har udtrykt sympati for »ekstreme organisationer«, deriblandt den militante bevægelse Islamisk Stat. Men Islamisk Stat har ikke taget skylden for angrebet.

Inden angrebet havde Akilov ansøgt om asyl i Sverige. Men hans anmodning var blevet afvist af de svenske myndigheder. Op til angrebet fandt sted, levede han under jorden i Sverige.

Advokat Johan Eriksson sagde efter dommen, at Akilov havde håbet på en tidsbestemt straf, og at han vil overveje, om han skal anke torsdagens dom.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.