Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver langer ud efter Iran

Michael Flynn siger, at han nu "officielt har givet Iran en advarsel". Det sker efter iransk missiltest.

Teheran. USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, retter en hård kritik mod Iran, efter at landet har testet et nyt missil. Flynn siger, at han nu "officielt har givet landet en advarsel".

Hvilke tiltag USA vil sætte i værk, hvis Iran foretager nye raketprøveaffyringer, bliver ikke uddybet af sikkerhedsrådgiveren.

- Præsident Barack Obamas regering reagerede ikke tilstrækkeligt på Teherans fjendtlige handlinger. Iran føler sig derfor dristig, siger den tidligere general.

Michael Flynn siger også, at den iranske missiltest bragte "amerikanske liv i fare".

Udtalelserne fra Flynn opfattes som et klart signal, om at USA nu anlægger en langt hårdere linje over for Iran, end den som var gældende under Obama.

Irans forsvarsminister, Hossein Dehghan, bekræftede tidligere, at Iran har gennemført en raketaffyring. Han afviser imidlertid, at den skulle være i strid med atomaftalen fra 2015.

- Dette er en styrkelse af den iranske forsvarsevne. Det strider ikke mod atomaftalen eller mod FN-resolution 2231, siger Dehghan ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA.

Han henviser til en resolution, som forbyder Iran at udvikle missiler, der kan medføre atomare sprænghoveder.

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, sagde tidligere, at USA ikke blot vil se til, hvis iranerne udvikler sit missilprogram.

- USA er ikke naivt. Vi vil ikke blot se på. I vil se, at vi reagerer, siger hun.

Aftalen med Iran har medført, at USA og EU har ophævet atomrelaterede sanktioner mod den islamiske stat.

Vestlige lande skal nu samarbejde med Iran inden for udvikling af civil atomteknologi.

Aftalen blev indgået af Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland i juli sidste år.

Aftalen sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben.

Iran har hele tiden sagt, at programmet kun har fredelige formål.

Efter planen skal USA's præsident, Donald Trump, mødes med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Det Hvide Hus 15. februar.

Netanyahu har været en højlydt kritiker af aftalen med Iran, og det er ventet, at de to ledere vil forsøge at koordinere en fælles strategi for Iran.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.