Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA vil sælge våben til Taiwan for knap ti milliarder kroner

USA forsikrer, at det milliardstore våbensalg til Taiwan ikke skal opfattes som en provokation mod kineserne.

USA forsikrer, at det milliardstore våbensalg til Taiwan ikke skal opfattes som en provokation mod kineserne.
USA forsikrer, at det milliardstore våbensalg til Taiwan ikke skal opfattes som en provokation mod kineserne.

USA's præsident Donald Trumps administration bekræfter torsdag, at den vil godkende en aftale om at sælge våben for mere end en milliard dollar - eller godt 6,5 milliarder kroner - til Taiwan.

Således oplyser talskvinde for udenrigsministeriet Heather Nauert, at administrationen har informeret Kongressen om, at den vil godkende aftaler om våbensalg for 1,42 milliarder dollar. Det svarer til 9,25 milliarder kroner.

Hun påpeger, at aftalerne ikke er i strid med Taiwan Relations Act. Herunder er amerikanerne forpligtet til at sikre, at Taiwan kan opretholde et velfungerende forsvar.

»Dette viser, mener vi, vores støtte til Taiwans evne til at opretholde et levedygtigt selvforsvar. Men jeg må understrege, at dette ikke ændrer vores et-Kina-politik,« siger hun.

Ligeledes torsdag har amerikanerne blacklistet den lille kinesiske bank Bank of Dandong, fordi den angiveligt har handlet ulovligt med Nordkorea.

USA's skridt ventes at provokere Kina, som anser Taiwan som en del af sit område.

Ifølge finansminister Steven Mnuchin er det dog ikke meningen.

»Vi målretter på ingen måde Kina med disse handlinger,« siger han under et pressemøde i Det Hvide Hus.

Nyheden om våbenhandlen kommer, blot få dage efter at præsident Donald Trump syntes at have mistet troen på sin plan om at få kineserne til at hjælpe med at tøjle Nordkorea og landets atomprogram.

I et kryptisk tweet skrev Trump således: »Det gik ikke«.

Det er ikke første gang, at Trump lægger sig ud med kineserne over Taiwan.

Således accepterede han i december - kort tid efter han havde vundet præsidentvalget - et telefonopkald fra Taiwans leder.

Det skabte vrede i Kina, fordi USA siden 1979 har accepteret politikken om et samlet Kina.

Ét-Kina-politikken går ud på, at USA officielt regner regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering. Det betyder, at USA ser Taiwan som en del af Kina.

USA's seneste våbensalg til Taiwan blev annonceret i december 2015. Her oplyste daværende præsident Barack Obama til Kongressen, at USA vil sælge våben for i alt 1,83 milliarder dollar til Taiwan.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.