Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA vil afskaffe globale klimamål

En global klimaaftale, der sikrer, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader, er forkert, mener USAs chefklimaforhandler.

Det nuværende mål om at holde kloden under en to graders stigning er et »dødvande«, der politisk ikke fører nogen steder. Derfor bør der slækkes på målsætningen, så det bliver muligt igen at forhandle en global klimaindsats, skriver Information.

Budskabet stammer fra USAs chefklimaforhandler, Todd Stern, der forrige torsdag holdt en tale på Dartmouth College i New Hampshire om emnet.

.- For mange lande er udgangspunktet, at klimaforandringerne skal løses ved at forhandle en international aftale, der er tilpas stringent til at opfylde det globale mål, nemlig at klodens temperaturstigning holdes under to grader i forhold til den før-industrielle periode, siger Todd Stern, der fortsætter.

- Det er den gældende teori for, hvordan man tackler klimaforandringerne: Få en aftale på plads, så dikterer aftalen de nationale handlingsplaner, og problemerne løses. Det er helt igennem logisk. Det giver mening på papiret. Problemet er blot, at den logik ikke tager højde for den klassiske læresætning, at al politik - herunder også international politik - er det muliges kunst, siger Todd Stern.

Med andre ord mener den amerikanske chefforhandler, at det nuværende fokus på at skabe en global klimaaftale, der sikrer, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader, er forkert.

I stedet ønsker Todd Stern en international klimaaftale, der tager hensyn til landenes hjemlige prioriteringer og muligheder, hvor det enkelte land selv bestemmer, hvor højt barren sættes.

For EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, er det »en besynderlig udmelding«.

- I københavn (under klimatopmødet i december 2009, red.) blev man enige om en to graders målsætning. Det er mindre end tre år siden. Og som med andre langsigtede målsætninger, siger man jo ikke efter kort tid, at det blev sværere end beregnet, så vi må hellere slække på ambitionerne. Tværtimod bør man stramme sig an, siger Connie Hedegaard.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.