Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA vakler ind i ny økonomisk tåge

Amerikanerne må vente med at ånde helt lettede op. Forude venter svære politiske forhandlinger og en tidsfrist lige rundt om hjørnet, forklarer økonom.

Med budgetaftalen har USA taget et sving uden om den finanspolitiske afgrund, men forude venter nye store udfordringer, da massive offentlige besparelser, der stod til at træde i kraft ved årsskiftet, er udskudt i yderligere to måneder.

Det fortæller cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Med aftalen undgår man, at rigtig mange stramninger og skatteforhøjelser træder i kraft på samme tid, og det må siges at være en fordel for USA. Var det ikke sket, ville den amerikanske økonomi ryge ud i en ny nedtur. På minussiden så har man udskudt flere af de massive offentlige besparelser med blot to måneder, og det vil skabe ny usikkerhed frem til den nye skæringsdato, vurderer Jacob Graven.

Trods den korte tidsfrist har den amerikanske økonomi fået ny luft, forklarer han.

- Man kan tage opstramninger af økonomien lidt mere glidende nu. Det vil økonomien langt bedre kunne tåle end at tage det hele med ét stort skrald. Det er dog at gå for vidt at kalde budgetaftalen god. Dertil er der simpelthen for meget usikkerhed forbundet med landets økonomiske politik i de kommende uger, siger Jacob Graven.

Her skal USA blandt andet tage stilling til, hvad der skal ske med landets gældsloft, og allerede op til onsdagens afstemning i Repræsentanternes Hus har flere eksperter peget på, at det kommende forløb kan blive lige så nervepirrende for amerikanerne.

På den første aktiehandelsdag i 2013 var der dog stor optimisme på børser rundt om i verden som følge af den amerikanske budgetaftale.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.