Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA topper katastrofestatistikkerne for 2012

I 2012 havde USA en udsædvanlig stor andel af naturkatastrofe-statistikkerne på grund af en række alvorlige vejrfænomener. Navnlig har stormen Sandy haft store økonomiske konsekvenser for landet.

Parret Dennis Kane og Sheila Scandole besigtiger skaderne på Kanes hus i Queens i New York efter orkanens Sandys hærgen.
Parret Dennis Kane og Sheila Scandole besigtiger skaderne på Kanes hus i Queens i New York efter orkanens Sandys hærgen.

USA: Vejret har været hårdt ved USA i det forgange år, og det har haft store økonomiske konsekvenser. Forsikringsgiganten Munich RE offentliggjorde torsdag statistikkerne for omkostninger forbundet med naturkatastrofer i 2012, og her var USA i top.

På verdensplan kostede naturkatastrofer sidste år i alt 160 milliarder amerikanske dollar (omkring 905 milliarder kroner), heraf 65 milliarder dollar i forsikringstab. 67 procent af de generelle tab og hele 90 procent af forsikringstabene var tilskrevet USA, som ellers i gennemsnit udgør henholdsvis 32 procent og 57 procent.

Det var navnlig orkanen Sandy, der raserede USAs østkyst i efteråret, som kostede omkring 25 milliarder dollar i forsikringstab. Havde det ikke været for den ekstraordinære storm, ville tabene have været langt mindre. Blandt andet blev tunnelerne, der forbinder New York-øen Manhattan med fastlandet, oversvømmet, og en række af tunnelerne i New Yorks undergrund blev også oversvømmet for første gang i 100 år.

Sandy efterlod også spor af ødelæggelser i Caribien. Omkring 80 mennesker mistede livet i Haiti, Jamaica og Cuba og på andre caribiske øer. Selv i Canada forårsagede stormen forsikrede tab i størrelsesordenen 100 millioner dollar, omkring 565 millioner kroner.

Tabene får forsikringsselskabet Munich RE til at foreslå, at man fremover bør sikre sig bedre mod den slags naturkatastrofer.

- Naturkatastroferne i USA viser, at der er brug for en større indsats for tabsforebyggelse. Det er bestemt muligt at beskytte byområder som New York bedre mod stormskader. Det ville give rigtig god økonomisk mening, siger bestyrelsesmedlem for selskabet Torsten Jeworrek.

Samlet set var de økonomiske tab på verdensplan i 2012 betydeligt lavere end i det foregående år, hvor der kom rekordhøje tal på grund af jordskælv i Japan og New Zealand og alvorlige oversvømmelser i Thailand. I 2011 nåede det samlede tab således op på 400 milliarder dollar, heraf forsikringstab på 119 milliarder dollar.

Også tabet af menneskeliv var mindre i 2012. Omkring 9.500 mennesker mistede livet i naturkatastrofer i 2012 i forhold til tiårs-gennemsnittet på hele 106.000. Det relativt lille antal dødsfald skyldes, at kun få af de alvorlige naturkatastrofer i 2012 skete i vækst- og udviklingslande, hvor naturkatastrofer har langt større konsekvenser for menneskeliv.

Langt færre naturkatastrofer ramte Asien og Stillehavsområdet efter et 2011 med store jordskælv i Japan og New Zealand. Tyfonen Bopha, der ramte Filippinerne i december 2012, forårsagede over 1.000 dødsfald, og mange mennesker er stadig forsvundet. Stormen var således årets mest ødelæggende naturkatastrofe i forhold til tabte menneskeliv, mens forsikringstabene var mindre på grund af den lave forsikringstæthed i området.

To jordskælv, der ramte Italien i maj, blev Europas dyreste katastrofer. Mange af regionens bygninger, herunder historiske monumenter, blev ødelagt, og et stort antal virksomheder blev beskadiget. Det samlede tab fra de to jordskælv udgjorde 16 milliarder dollar og forsikringstab på 1,6 milliarder dollar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.