Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA: Taliban udtrykker interesse for at snakke om fred

Efter mere end 16 års krig ser USA's forsvarsminister tiltagende tegn på ønske om fred i Afghanistan.

USA's forsvarsminister, Jim Mattis, ser tegn på, at Taliban er villig til at snakke med den afghanske regering. Scanpix/John Thys/arkiv
USA's forsvarsminister, Jim Mattis, ser tegn på, at Taliban er villig til at snakke med den afghanske regering. Scanpix/John Thys/arkiv

Kabul. USA's længste krig kan være et lille skridt tættere på at nå en ende.

I hvert fald mener USA's forsvarsminister, Jim Mattis, at han ser tegn på samarbejdsvilje hos oprørsgruppen Taliban.

Det siger han tirsdag morgen dansk tid i forbindelse med et uanmeldt besøg i den afghanske hovedstad, Kabul.

USA har været i Afghanistan siden oktober 2001, og amerikanerne har fastslået, at fred i landet skal ske gennem samtaler mellem den afghanske regering og Taliban. I sidste ende skal det ende med en politisk aftale.

- Der har været nogle grupperinger - små grupperinger - i Taliban, der har givet udtryk for en interesse i at snakke, siger forsvarsministeren.

- Med andre ord, så drejer det sig ikke om hele Taliban. Det er måske også for meget at forvente. Men der er dele af Taliban, som helt sikkert er interesserede i at snakke med den afghanske regering, lyder det.

Mattis siger, at taktikken derfor er at fokusere på de Taliban-medlemmer, der er "trætte af" mere end 16 års krig.

- Vi ved, at der er interesse fra Talibans side, understreger han.

Mattis' besøg i Afghanistan var uanmeldt af sikkerhedshensyn.

Forsvarsministeren skal mødes med både Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, og chefer fra det amerikanske militær.

- Vi sigter mod en sejr i Afghanistan. Ikke en militær sejr - sejren vil være politisk forsoning, lyder det fra Jim Mattis.

Mattis er tidligere general og var med til at lede de amerikanske tropper, da de rykkede ind i Afghanistan tilbage i 2001.

Krigen begyndte dengang som reaktion på terrorangrebet 11. september i New York. Siden har den udviklet sig til USA's længste krig.

Mere end 2300 amerikanere har mistet livet i Afghanistan. Krigen vurderes at have kostet USA mere end 1000 milliarder dollar.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.