Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA støtter »absolut« tostatsløsningen, men...

USAs FN ambassadør maner til ro efter præsident Trumps udtalelse om Israel-Palæstina-konflikten. Hun bekræfter, at USA stadig støtter en tostatsløsning.

 USA nye FN ambassadør Nikki Haley maner til ro og siger, at USA stadig støtter en tostatsløsning mellem Israel og palæstinenserne.
USA nye FN ambassadør Nikki Haley maner til ro og siger, at USA stadig støtter en tostatsløsning mellem Israel og palæstinenserne.

MELLEMØSTEN: »Om det bliver en stat eller to stater. Jeg kan lide den, parterne kan lide.«

Præsident Trumps ord fra pressekonferencen med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu sendte chokbølger gennem den palæstinensiske ledelse.

Nu maner USAs FN ambassadør Nikki Haley til ro.

»Vi støtter absolut en tostatsløsning. Det vil være forkert at sige, at USA dropper årtiers støtte til en palæstinensisk stat som en del af en endelig fredsaftale,« sagde Nikki Haley på en pressekonference torsdag, ifølge Times of Israel.

Men hun modsiger ikke præsident Trump. For ligesom hans udtalelse på onsdagens pressekonference med Benjamin Netanyahu holder Nikki Haley også døren åben for alternative løsninger på mellemøstkonflikten.

»Jeg mener, vi også er nødt til at tænke ud af boksen,« sagde hun på pressekonferencen.

Hermed siger hun nøjagtig det samme som Donald Trump. Nemlig, at USA ikke ser tostatsløsningen som den eneste mulige løsning.

»Om det bliver en stat eller to stater, jeg kan lide den, parterne kan lide. Jeg vil være meget glad for den, begge parter kan lide. Jeg kan acceptere dem begge,« sagde Donald Trump på pressekonferencen med Netanyahu.

Hans udtalelser er blevet tolket som et amerikansk farvel til tostatsløsningen. Ikke mindst, fordi Trump overlader det til parterne selv at finde en løsning, og fordi Israels premierminister Netanyahu anses for at være tilhænger af ideen om en selvstændig palæstinensisk stat.

Under et særligt møde med israelske medier inden pressekonferencen mellem Trump og Netanyahu sagde en af Trumps rådgivere, ifølge samtlige større israelske medier, at USA vil forsøge at skabe fred mellem Israel og palæstinenserne. Men rådgiveren sagde også, at det ikke nødvendigvis vil ske med implementeringen af en tostatsløsning, hvor palæstinenserne får deres egen suveræne stat side om side med Israel.

I december 2016 vedtog FNs Sikkerhedsråd en resolution, der erklærer alle israelske bosættelser på Vestbredden for illegale. USAs daværende præsident Barack Obama vakte opsigt ved ikke at bruge USAs vetoret mod resolutionen.

Efter vedtagelsen af resolutionen, der ikke er juridisk bindende, skrev Donald Trump på Twitter, at »Israel skal være stærk, og vente til den 20. januar« - dagen, hvor Donald Trump blev svoret ind som USAs præsident.

På Nikki Haleys pressekonference kaldte hun FN resolutionen for en »forfærdelig fejl.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.