Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA satser på "døden i himlen"

USA vil i stigende grad benytte droner – fjernstyrede ubemandede fly, til efterretnings-indhentning og præcisionsangreb mod både faste og levende mål, lyder vurderingerne i Washington

USA planlægger store investeringer i ubemandede, såkaldte "drone"-fly.
USA planlægger store investeringer i ubemandede, såkaldte "drone"-fly.

CIA og forsvarsministeriet råder ifølge flere amerikanske medier allerede over 7.000 droner – ubemandede fjernstyrede fly af forskellig størrelse. Den amerikanske regering arbejder ihærdigt på at få udvidet antallet og forsvarsministeriet har ifølge New York Times for kort tid siden bedt den amerikanske Kongres om godt 30 mia. kr. næste år, alene til droner, fordi regeringen ønsker at udvide anvendelsen.

Dertil kommer, at USA i stilhed er i gang med at øge antallet af baser i Mellemøsten og i det østlige Afrika, hvor de ubemandede fly kan operere fra.
Droner kan sendes på vingerne ét sted og fjernstyres fra den anden side af kloden. Eks. fra USA til Pakistan, hvor en ”pilot” kan sidde sidder i et kommandocenter i Nevada og styre sit fly i luften over Pakistans grænseegne.

Droner kan også fra luften forsyne tropper på jorden med informationer om fjenden via deres kameraer, eller de kan sendes på direkte angrebsmissioner, der også fjernstyres via monitorer og joysticks. Eller de kan overvåge grænseegne og havområder for f.eks. pirater.

Den flyvende hval

Global Hawk, er i øjeblikket den største af USAs droner, og ligner en flyvende hval. Længde 13,5 meter. Vingespand 35 m. Den drives af en jetturbine-motor og flyver i en operationshøjde på 19.000 m. Hastighed 650 km/t. Nettovægt 10 ton. Kan holde sig i luften I flere døgn. Kan fungere som ubevæbnet observationsfly udstyret med kameraer, der kan optage gennem skydække og mørke og scanne 100.000 kvadratkilometer landskab om dagen, eller som angrebsfly. Maksimal aktionsradius, 24.000 km. Bruges i bl.a. Afghanistan.

Den lille hemmelige

RQ Sentinel stealth drone, er et af de seneste og endnu ret hemmelige amerikanske droneprojekter. Dronen der er bygget efter stealth teknologi med jetturbinemotor og er usynlig på radar og er døbt ”The Beast of Kandahar”, fordi den først blev observeret her. Den menes alene at optræde som observationsplatform for amerikanske tropper, og kan så vidt vides ikkebevæbnes.

Den store dræber

Reaper, er navnet på den pt. største ”dræber-drone”. Den er skabt til overvågning fra max. 15 kilometers højde, men anvendes nu også til præcisionsangreb bevæbnet med Hellfire-missiler og laserguidede bomber. Den er 11 meter lang med et vingefang på 20 meter og drives af en turbo-propelmotor. Dens rækkevidde er 6.000 km. og marchhastigheden 300 km/t.

Den mindre dræber

Predator, er den ældste af de store droner og medvirkede bl.a. under NATOs angreb mod Serbien i 1999. Som sin storebror Reaper, er Predator skabt til overvågning, men videreudviklet til angrebsfly bevæbnet med Hellfire og Stinger-missiler. Dronen er propeldrevet, med en længde på otte meter og et vingespand på 15 meter. Radius 1.500 km. med en operationshøjde på 7.600 meter. Den kan holde sig i luften i to døgn og maksimalt flyve 215 km/t.

Den lille fugl

 

Hummingbird, nattergal, er det seneste offentligt kendte eksempel på en fjernstyret mini-drone, som det amerikanske militær arbejder på at udvikle. Der er tale om en kunstig fugl vis vingeslag, drevet af batterier holder ”fuglen” i luften. Den er udstyret med et overvågningskamera og kan bl.a. manøvreres gennem døråbninger. Det vides, at der gennem nano-teknologi også forskes i kunstige insekter, der kan udstyres med kameraer og som kan arbejde sammen i flokke. Eksperter mener, at der vi gå et par årtier før de er på vingerne.

Læs mere om USA's stigende brug af droner i Berlingske

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.