Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA raser over kinesisk told efter skidt dag på Wall Street

Det Hvide Hus kritiserer Kina for at »forstyrre det globale marked«, efter landet har lagt told på 128 varer.

Kinas nye told på amerikanske varer trådte i kraft mandag, og det kunne mærkes på Wall Street. Scanpix/Bryan R. Smith
Kinas nye told på amerikanske varer trådte i kraft mandag, og det kunne mærkes på Wall Street. Scanpix/Bryan R. Smith

»I stedet for at målrette amerikanske varer, der bliver eksporteret retfærdigt, bør Kina stoppe uretfærdige handelsmanøvrer, der skader USA's nationale sikkerhed og forstyrrer det globale marked.«

Sådan siger Lindsay Walters, talsmand for Det Hvide Hus.

Kinas told på amerikanske varer trådte i kraft mandag. Manøvren omfatter amerikansk eksport for tre milliarder dollar på varer som svinekød og stålrør.

Tolden er blevet indført, efter at USA's præsident, Donald Trump, i sidste måned annoncerede, at han ville indføre told på importeret metal fra Kina.

Frygten for en handelskrig mellem de to stormagter kunne mandag mærkes på den amerikanske børs.

Således faldt Dow Jones-indekset med 1,9 procent. Det bredere S&P-indeks faldt med 2,2 procent, og Nasdaq faldt med 2,89 procent.

De kinesiske toldsatser har udløst dybe panderynker hos flere amerikanske brancheorganisationer.

Landbrugsforeningen Farmers for Free Trade mener, at tolden er en »skat for amerikanske landmænd udløst af protektionistisk handelspolitik«.

Hovedparten af de kinesiske toldsatser er målrettet det amerikanske landbrug. Eksempelvis er der indført 15 procents told på tørret frugt, nødder og vin.

Præsident Donald Trump sagde i sidste måned, at han vil indføre en told på 25 procent på importeret stål og ti procent på aluminium.

Styret i Beijing sagde ved den lejlighed, at USA's toldsatser havde »ødelagt det multilaterale handelssystem«, og at styret vil forsøge at få en told blokeret gennem Verdenshandelsorganisationen, WTO.

Kinas repræsentant i handelsorganisationen har kaldt USA's initiativ for »fundamentalt uforeneligt« med WTO.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.