Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA presser Karzai på troppeantal i Afghanistan

Det Hvide Hus åbner op for, at USA ikke efterlader en eneste soldat i Afghanistan efter 2014. Udtalelsen falder kort før den afghanske præsident ankommer til Washington for at drøfte den amerikanske exit.

ARKIVFOTO. Præsident Barack Obama mødes fredag med den afghanske præsident Hamid Karzai i Washington.
ARKIVFOTO. Præsident Barack Obama mødes fredag med den afghanske præsident Hamid Karzai i Washington.

Antallet af amerikanske tropper i Afghanistan efter NATOs tilbagetrækning med udgangen af 2014 bliver et af hovedemnerne, når præsident Barack Obama fredag mødes med den afghanske præsident Hamid Karzai i Washington.

Som optakt til mødet har kilder i Det Hvide Hus for første gang luftet den mulighed, at USA efter 2014 ikke vil lade nogen tropper blive tilbage i landet overhovedet til at udføre sikkerhedsoperationer og træne de afghanske sikkerhedsstyrker.

Reuters citerer Ben Rhodes, vicechef for Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, for at sige, at en nul-løsning »kan være en mulighed, som vi overvejer«.

Udtalelsen stritter en helt anden vej i forhold til de input til en exit-strategi, som præsident Obama har fået leveret fra den øverstbefalende for de amerikanske styrker i Afghanistan, general John Allen. Han opridser tre scenarier med muligheder for varierende indsats og træning med et troppeantal spændende fra 6.000 til 15.000 efter 2014.

Årsagen til den overraskende melding fra Det Hvide Hus kan være et forsøg på at lægge pres på Hamid Karzai, der efter NATOs tilbagetrækning ikke er specielt villig til at give de amerikanske tropper strafferetslig immunitet, så de ikke kan straffes i Afghanistan. Det er dog en helt afgørende forudsætning for, at USA vil lade tropper blive tilbage.

Samtidig mener Karzai, at amerikanske tropper skal ophøre med at operere i landdistrikterne, hvor Taleban står stærkt.

Yderligere vil Karzai ifølge avisen The Guardian meget gerne have sine sikkerhedsstyrker udrustet med amerikanske helikoptere og tunge våben samt kampfly.

Internationalt er der frygt for, at de afghanske sikkerhedsstyrker ikke vil kunne stå distancen mod Taleban, hvis de spæde fredsforhandlinger mellem Karzais regering og Taleban ikke ender i en form for fredsaftale.

Jeffrey Dressler, der er Afghanistan-ekspert på det Washington-baserede Institut for Krigsstudier, vurderer overfor Reuters udspillet fra Det Hvide Hus således:

- Hvis jeg bliver spurgt, kan jeg ikke se, hvordan nul tropper er i USAs internationale sikkerhedsinteresse.

USA har i dag 66.000 soldater i Afghanistan,

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.