Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA: Palæstina-ja besværliggør freden i Mellemøsten

Amerikanerne mener, at vejen mod fred mellem palæstinenserne og Israel er blevet længere, efter FN torsdag vedtog en resolution, der giver Palæstina status af observatørstat.

Mens der var palæstinensisk jubel, så var der ikke overraskende bekymrede miner at spore i ansigtet på USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, efter 138 af FNs 193 medlemslande torsdag aften stemte for at give Palæstina status af observatørstat i FN.

Amerikanerne var sammen med Israel blandt de ni lande, der stemte imod resolutionen. Og efterfølgende kaldte Clinton afstemningen for »uheldig og kontra-produktiv« og mente, at den vil skabe flere forhindringer på vejen mod fred.

- Vi har gjort det klart, at kun igennem direkte forhandlinger mellem de to parter kan palæstinenserne og Israel få den fred, som de begge fortjener, sagde Hillary Clinton under et pressemøde i Washington torsdag.

Den længe ventede opgradering fra FN kommer, efter den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har fordømt Israel for sin »aggressive politik og udførelse af krigsforbrydelser«.

- For 65 år siden på denne dag vedtog FNs generalforsamling resolution 181 og delte jorden af det historiske Palæstina i to stater. Det blev Israels fødselsattest, sagde Abbas til forsamlingen efter at have modtaget et stående bifald på FNs hovedkvarter i New York, hvor afstemningen fandt sted.

Og det virker da heller ikke til, at afstemningen i FN på nogen måde har skabt grobund for mere frugtbare fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

- Det er ikke ord fra en mand, der vil have fred, sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der fordømmer Abbas’ kritik af Israel og kalder udtalelserne for »fjendtlige« og »giftige«.

Berlingskes reporter i Ramallah, Uffe Taudal, var kort efter FN-afstemningen på Arafat-pladsen i Ramallah på Vestbredden, hvor jublen var begrænset.

- I forhold til sidste år, da palæstinenserne lancerede et mislykket forsøg på fuldt FN-medlemskab var der ikke mange mødt frem på Arafat-pladsen måske 500-600. Bagefter var der dyttende biler i gaderne og unge, der stillede op til jubel for TV-kameraerne. Men rigtig feststemning var svær at spore, fortæller Uffe Taudal.

Blandt de næsten 600 feststemte palæstinensere var Xavier Abu Eid fra den palæstinensiske befrielsesorganisation PLOs forhandlingsteam.

- Vi fejrer en diplomatisk massakre, sagde Xavier Abu Eid.

En tidligere universitetslektor ved navn Ghasssan Abdullah har ingen illusion om, at FN-resolutionen på kort sigt vil give ham en mere rolig hverdag.

- Det er et stort cirkus, men det er et nyt point. Vi vinder ikke med et hårde stød. Vi skal vinde på point, og det er en lang vej, for Israel ønsker ikke en palæstinensisk stat, sagde han til Berlingske.

Den holdning deler Leila Stockmarr, mellemøstforsker og ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet, som Berlingske Nyhedsbureau talte med før torsdagens afstemning i New York.

- Det internationale samfund har allerede lagt rammerne for, hvordan man skal løse konflikten, og her er der ikke sket noget i mange år. Resolutionen vil måske skabe nyt grundlag for forhandlinger, men jeg tvivler.

Danmark var blandt de 138 lande, der stemte for FN-resolutionen.

- Den danske beslutning er et klart signal om, at man støtter den moderate palæstinensiske ledelse og den moderate politik, som de har ført i mange år, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.