Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA og Ruslands forhold vil ikke ændres her og nu

På den korte bane vil USAs forhold til Rusland ikke blive ændret med Obamas genvalg, men på længere sigt lurer konfrontationer om menneskerettigheder, lyder det fra dansk Ruslandsekspert.

ARKIVFOTO. Ruslands premierminister Dmitri Medvedev og den amerikanske præsident Barack Obama.
ARKIVFOTO. Ruslands premierminister Dmitri Medvedev og den amerikanske præsident Barack Obama.

Med Mitt Romney som USAs præsident ville forholdet til Rusland blive præget af en konfrontatorisk tone fra starten, men med Barack Obamas genvalg, vil forholdet til Moskva fortsætte uændret - i hvertfald til USA har trukket sine tropper og sit materiel ud af Afghanistan ved slutningen af 2014.

Sådan lyder vurderingen fra Karsten Jakob Møller, generalmajor, senioranalytiker med ekspertise i russisk indenrigs- og udenrigspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier.

Obama har brug for at kunne sende en del af det amerikanske materiel ud gennem Ruslands interessesfære i Afghanistans nabostater:

- Så jeg tror, at Obama vil fortsætte sin pragmatiske kurs overfor Rusland, i hvert fald så længe man er i Afghanistan. Derfor er det vigtigt, at man kan samarbejde om væsentlige punkter, siger Karsten Jakob Møller.

I sin første periode fik Obama indgået en aftale om strategiske kernevåben med russerne, Obama ændrede konceptet for missilforsvaret, og han stoppede forsøgene på at udvide NATO ind i Østeuropa med Ukraine og Georgien.

Uløste problemer

Derfor er der i dag ikke meget som parterne er enige om at løse. Kvoten er foreløbig brugt:

- Der er stadig en række uløste problemer som blandt andet missilforsvaret, så derfor vil forholdet sikkert blive uændret, men Kongressen (hvor republikanerne har flertal i senatet, red.) vil givetvis presse den kommende administration til at være hårdere i tonen, når det gælder menneskerettigheder i Rusland.

Forholdet og kemien mellem Obama og Putin ligger langt fra den, der var mellem Obama og daværende præsident Medvedev.

- Putin er grundlæggende antivestlig i sin indstilling, og det samme gælder for hele den politiske elite i Rusland i øjeblikket, der ser det som deres fornemmeste opgave at undgå, at USA bliver den dominerende.

- Derfor vil Obamas pragmatiske linje hen ad vejen vil blive sat på alvorlig prøve, siger Karsten Jakob Møller.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.