Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA og EU har ophævet atomsanktionerne mod Iran

De sanktioner, som USA og EU har haft mod Iran i forbindelse med det iranske atomprogram, er ophævet.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, bekræftede lørdag aften, at USA - ligesom EU - ophæver sine atomrelaterede sanktioner mod Iran, efter at Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har erklæret, at landet har levet op til sine forpligtelser i atomaftalen.
Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, bekræftede lørdag aften, at USA - ligesom EU - ophæver sine atomrelaterede sanktioner mod Iran, efter at Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har erklæret, at landet har levet op til sine forpligtelser i atomaftalen.

Washington DC: Så er der tøbrud i forholdet mellem Vesten og Iran. USA og EU har ophævet atomrelaterede sanktioner mod Iran.

- Jeg bekræfter hermed, at Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har verificeret, at Iran fuldt ud har implementeret de påkrævede forpligtelser. USA's sanktionsrelaterede forpligtelser er nu i kraft, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Han befinder sig i Wien, hvor også rapporten fra IAEA blev udsendt.

Samtidig siger EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, at også EU's atomrelaterede sanktioner mod Iran er ophævet.

De nødvendige direktiver og retningslinjer for at ophæve dem er udsendt, siger hun og tilføjer, at vestlige lande nu skal samarbejde med Iran inden for udvikling af civil atomteknologi.

Ophævelsen kommer kort efter, at IAEA lørdag aften udsendte en erklæring, hvori det hedder, at Iran har opfyldt de krav, som er afstukket i atomaftalen.

- Det er en vigtig dag for det internationale samfund, siger Yukiya Amano, chef for IAEA, ved meddelelsen om Irans efterlevelse af atomkravene.

Iran vidste tilsyneladende, hvor det bar hen, for tidligere lørdag sagde Mohammad Javad Zarif, der er Irans udenrigsminister, i Wien, at "i dag er en god dag for indbyggerne i Iran".

- Dagens implementering af atomaftalen åbner for nye perspektiver for politisk og økonomisk samarbejde med Vesten, sagde han ifølge iranske medier, som det tyske nyhedsbureau dpa har set nærmere på.

Der er tale om den aftale, som Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd plus Tyskland indgik i juli i fjor om det iranske atomprogram.

Aftalen sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben.

Iran har hele tiden sagt, at programmet kun har fredelige formål.

De fem medlemmer af Sikkerhedsrådet er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.