Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA melder om mistænkelig kemisk aktivitet i Syrien

Pentagon udtrykker bekymring over syriske aktiviteter, der omfatter et specifikt fly i en specifik hangar.

Luftfoto af dele af Shayrat-basen.
Luftfoto af dele af Shayrat-basen.

Washington. Det amerikanske forsvarsministerium melder om "mistænkelig" syrisk våbenaktivitet på en base, der tidligere har været brugt ved angreb med kemiske våben.

Pentagon siger, at der synes at være tale om aktiv forberedelse af et kemisk angreb på luftbase Shayrat. Det er den base, som amerikanerne bombede i april.

Pentagon siger, at de omtalte aktiviteter omfatter et specifikt fly i en specifik hangar.

- Denne hangar og dette fly har vi tidligere set anvendt ved et angreb med kemiske våben, siger kaptajn Jeff Davis, en talsmand for Pentagon

Det Hvide Hus har i en erklæring mandag sagt, at det syriske regime muligvis forbereder endnu et angreb med kemiske våben.

- USA har "identificeret potentielle forberedelser" på et angreb med de internationalt forbudte våben, hedder det.

Samtidig bliver Syriens præsident, Bashar al-Assad, i klart sprog advaret mod igen at tage kemiske våben i brug.

- Hvis Assad gennemfører endnu et massedrab ved at bruge kemiske våben i et angreb, så vil han og hans militær betale en høj pris, skriver præsident Donald Trumps talsmand, Sean Spicer, i meddelelsen.

Præsident Assad har flere gange benægtet anklager fra blandt andet USA, om at det var hans styrker, som anvendte kemiske våben i et angreb mod en oprørskontrolleret by i april.

Blandt de mange omkomne var flere børn.

Ifølge Assad overdrog Syrien i 2013 alle sine kemiske våben.

Efter angrebet i april lancerede USA et missilangreb mod luftbasen i Syrien.

Det markerede den hidtil kraftigste amerikanske militære reaktion i Syrien i løbet af den seks år lange borgerkrig i landet.

Det amerikanske angreb udløste bekymringer om en mulig konfrontation med Rusland og Iran, der er to af Syriens mest trofaste allierede.

Amerikanske embedsmænd understregede ved den lejlighed, at angrebet var et enkeltstående tilfælde, der skulle afskrække Syrien fra at anvende kemiske våben i fremtiden.

Kemiske våben har kostet adskillige hundrede mennesker livet, siden konflikten brød ud i landet.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.