Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA har fokus på risiko for lastbilangreb under indsættelse

Dødelige angreb med lastbiler i Europa får USA til at øge sikkerheden yderligere, når Trump tages i ed fredag.

Washington. Ensomme ulve med skydevåben, droner ombygget til våben og lastbiler som dødbringende angrebsvåben, som vi har set i Nice, Berlin og Jerusalem.

Alle typer vurderes at udgøre væsentlige sikkerhedsrisici, når op mod en million mennesker samles til Donald Trumps indsættelse som amerikansk præsident i Washington på fredag.

Det vurderer sikkerhedsmyndigheder forud for ceremonien, skriver nyhedsbureauet AFP.

Med henvisning til lastbilangrebet i Nice i juli, hvor 86 mennesker blev dræbt, og angrebet i Berlin 19. december, hvor 12 mennesker omkom, træffer den amerikanske regering særlige foranstaltninger for at undgå en lignende hændelse i USA's hovedstad.

Blandt andet vil myndighederne placere lastbiler læsset med cement samt andre blokeringer rundt omkring for at forhindre sådanne angreb.

Det oplyser Jeh Johnson, chef for Homeland Security, der står for den nationale sikkerhed i USA.

- Det er en sikkerhedsforanstaltning, vi er nødt til at tage især under denne indsættelse, siger han.

Mens regeringen konstant er på vagt over for celler, der hører under Islamisk Stat (IS) eller al-Qaeda, er USA samtidig sårbar over for angreb fra personer baseret i landet, og som er inspireret af - men ikke direkte styret af - jihadister i udlandet.

Det oplyser amerikanske embedsmænd.

- Vi har ikke kendskab til en specifik trussel under indsættelsen, siger Jeh Johnson.

Han fortæller, at det globale terrorbillede i dag er meget forskelligt fra det, der gjaldt i 2013, da præsident Barack Obama blev taget i ed til sin anden valgperiode.

- Vi er nødt til at være bekymret for folk, der har udviklet en voldelig form for ekstremisme herhjemme - de såkaldte selvradikaliserede, siger Jeh Johnson.

Ifølge ham vil der under indsættelsesceremonien være indsat 28.000 sikkerhedsfolk, herunder folk fra Secret Service, der passer på præsidenten, nationalgarden, det føderale politi (FBI) og det regionale politi.

Gennemsigtige plader af skudsikkert glas skal beskytte de mange vigtige folk foran Capitol-bygningen. Samtidig holder snigskytter øje fra tagene, ligesom at FBI undersøger området for stråling og kemiske våben.

Risikoen betragtes dog altid som høj, understreger Homeland Security-chefen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.