Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA gør op med sin våbenkultur

POUL HØI: 61 procent af alle massemordere i USA lider af en mental sygdom. Det forklarer, hvorfor præsident Obama fokuserer på at få gennemført et grundigt baggrundstjek af alle våbenkøbere. Dette er en pakke 2.

Indsamlede våben i Van Nuys, hvor politiet købte våben tilbage fra borgerne.
Indsamlede våben i Van Nuys, hvor politiet købte våben tilbage fra borgerne.

Adam Lanza skulle aldrig have haft våben. James Holmes skulle aldrig have haft våben. Jared Loughner skulle aldrig have haft våben.

De tre stod bag masseskydningerne i Newtown, Aurora og Tucson i USA. Tilsammen dræbte de 45 og sårede 72, og tilsammen får de nu USA til at tage livtag med sin egen våbenkultur.

I morgen vil vicepræsident Joe Biden således komme med et forslag til en ny våbenkontrollov, og han vil ifølge amerikanske medier foreslå et forbud mod såkaldte angrebsvåben, et forbud mod store magasiner og et obligatorisk baggrundstjek for våbenkøbere.

Det sidste forslag er det vigtigste for Obama-regeringen – baggrundstjekket. Ikke kun fordi det politisk har større mulighed for at blive vedtaget end de andre, men også fordi det ifølge kritikere og eksperter er det mest virkningsfulde forslag.

Som Mark Glaze, chef for organisationen Borgmestre mod Ulovlige Våben, har sagt:

»Den allerbedste løsning vil være et baggrundstjek af alle. I dag får næsten halvdelen af alle våbenkøbere ikke sådan et tjek, og det er det helt afgørende problem i vores våbenpolitik.«

Adam Lanza, James Holmes og Jared Lougner illustrerer det. De led alle af mentale lidelser og fik alligevel fat i våben, og en ny rapport fra magasinet Mother Jones illustrerer det endnu bedre. Magasinet har analyseret 62 masseskydninger siden 1982, og i 38 af tilfældene led gerningsmændene af en mental lidelse, ofte paranoia, skizofreni eller alvorlig depression. Det svarer til 61 procent af alle tilfælde. 32 af gerningsmændene begik selvmord.

Både Loughner og Holmes var diagnosticeret med skizofreni, og alligevel kunne de begge lovligt købe våben. Havde de gennemgået et baggrundstjek, havde de formentlig ikke kunnet købe våbnene. Adam Lanza er en mere kompliceret sag. Han var diagnosticeret med en form for autisme, men han købte ikke selv våben; han brugte de våben, som hans mor havde i hjemmet.

Men kan en våbenglad nation overhovedet begrænse sig selv?

Svaret er ja, som Berlingske beskriver i dagens avis: Australien gjorde det i 1996 efter landets alvorligste masseskydning og har i dag en restriktiv våbenlov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.