Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA godkender millionsalg af over 200 missiler til Ukraine

Amerikanere vil hjælpe Ukraine med at transportere våbnene samt træne ukrainske soldater i at bruge dem.

Et amerikansk salg af Javelin-missiler til Ukraine ventes at gøre Rusland vred, skriver nyhedsbureauet AFP. Scanpix/William West/arkiv
Et amerikansk salg af Javelin-missiler til Ukraine ventes at gøre Rusland vred, skriver nyhedsbureauet AFP. Scanpix/William West/arkiv

Washington. USA har formelt godkendt et salg af Javelin-missiler til Ukraine.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium torsdag.

Salget ventes at gøre den ukrainske regerings fjende Rusland vred. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Agenturet for Forsvarssikkerhedssamarbejde (DSCA) oplyser, at Ukraine har bedt præsident Donald Trumps amerikanske administration om tilladelse til at købe 210 missiler og 37 løfteraketter. Det sker for en pris på omkring 47 millioner dollar. Det svarer til knap 288 millioner kroner.

Amerikanske regeringsmedarbejdere og entreprenører vil hjælpe med at transportere våbnene. De vil også træne ukrainske soldater i at bruge dem. Ukrainske styrker kæmper mod et russiskstøttet oprør i den østlige del af landet.

»Javelin-systemet vil hjælpe Ukraine med at opbygge en langsigtet forsvarsevne, således at landet kan forsvare sin suverænitet og territoriale integritet,« oplyser DSCA i en erklæring.

USA og dets vestlige allierede støtter Ukraine i dets kamp for at genforene landet. Det sker, efter at Rusland annekterede Krim-halvøen, og russiske oprørere indtog to østlige industriregioner.

USA har tidligere været forsigtig med at eskalere konflikten yderligere ved at levere avancerede "dødelige" våben til den ukrainske regering, fordi det kan forværre forholdet til Rusland yderligere.

Ikke desto mindre oplyser DSCA i erklæringen:

»Det foreslåede salg af dette udstyr og støtte vil ikke ændre på den grundlæggende militære balance i regionen.«

Hvis ingen i den amerikanske kongres gør indsigelse mod våbensalget, kan Raytheon, der specialiserer sig i forsvarsteknologi, samt våbenproducenten Lockheed Martin begynde at levere våbnene inden for to måneder.

Krisen i Ukraine begyndte ved udgangen af 2013, da den daværende præsident, den prorussiske Viktor Janukovitj, pludselig sagde nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

Dette udløste et folkeoprør i den ukrainske hovedstad, Kijev, hvorefter Janukovitj flygtede ud af landet.

Det var kort tid derefter, at Rusland annekterede Krim-halvøen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.