Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA-ekspert: Obama har trodset pengepungs-logikken

Selvom den amerikanske økonomi har haft det svært under Obama, er det alligevel lykkedes ham at blive genvalgt - og det er noget af en bedrift, lyder det fra en ekspert.

»Det er ret vildt, at han har vundet. Set i lyset af, hvor svært økonomien har haft det under ham, så er det en forholdsvis stor sejr,« siger USA-ekspert Derek Beach
»Det er ret vildt, at han har vundet. Set i lyset af, hvor svært økonomien har haft det under ham, så er det en forholdsvis stor sejr,« siger USA-ekspert Derek Beach

Boligmarkedet har haft det mere end svært, mange amerikanere har stået uden arbejde og den amerikanske statsgæld er vokset, mens Barack Obama har været ved magten. Men trods den alvorlige økonomiske situation i USA har Obama formået at sikre sig yderligere fire år ved magten.

Og det er ganske opsigtsvækkende, lyder det fra en ekspert i amerikansk politik.

- Det er ret vildt, at han har vundet. Set i lyset af, hvor svært økonomien har haft det under ham, så er det en forholdsvis stor sejr, forklarer Derek Beach, der er lektor i international politik ved Aarhus Universitet.

Trodsede mønster

Han påpeger, at Obama har formået at trodse det typiske mønster, der gælder for præsidenter, som sender de amerikanske sparegrise på slankekur under deres første periode.

- Indenfor mit fag har vi en pengepungsteori, som siger, at hvis man som præsident har en periode med god økonomi, så bliver man næsten genvalgt med 100 procents sikkerhed. Og omvendt, hvis man har en præsidentperiode med dårlig økonomi, så taber man valget, uanset hvilken valgkamp, man fører. Det viser historien, siger Derek Beach.

Han fremhæver Obamas økonomiske redningskrans til den vigtige bilindustri i en delstat som Ohio som en vigtig forklaring på, hvorfor han opnåede genvalg.

Ohio var vigtig

Netop Ohio har været en af de afgørende svingstater under valget, og både Republikanernes Mitt Romney og Obama har ført en aggressiv valgkamp i staten.

Under valgkampen har Obama i det hele taget gjort det bedre end Mitt Romney, vurderer Derek Beach.

- Obama har fået overbevist folk om, at det vil gå bedre, og han har været fænomenalt organiseret. Han har formået at inddrage almindelige mennesker i sin valgkamp ved at få dem til at donere mindre beløb på fem dollar. Han har fået dem til at føle sig involverede, og det har fået mange af dem, der ellers ikke ville stemme, til at gøre det alligevel. De ville have del i sejren. Mitt Romney har også indsamlet mange penge, men det er fra rige donorer eller store virksomheder, og det skal man ikke undervurdere, siger Derek Beach.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.