Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA-ekspert: Kurs mod afgrunden kan være belejlig

Republikanerne spiller højt spil og kan have en interesse i, at USA træder udover den økonomiske afgrund, fordi partiet efterfølgende kan stemme for en skattelettelse.

USA: Selv om præsident Barack Obama er hastet hjem fra juleferie på Hawaii til Washington, begynder timeglasset at rinde ud for at finde en politisk aftale, der sikrer, at USA ikke ryger ud over den økonomiske afgrund - den såkaldte »fiscal cliff«.

Og det kan meget vel være, at det vil være belejligt for Republikanerne, hvis USA træder udover afgrunden, og en række skattestigninger og besparelser på det offentlige budget automatisk træder i kraft.

- Den mest sandsynlige løsning set med mine øjne er, at man ikke kan blive enige om en aftale, og at USA derfor træder udover afgrunden. Så kan Demokraterne fremsætte et lovforslag om at sænke skatten igen for 98 procent af amerikanerne, og så vil Republikanerne vælge at stemme for. På den måde kan de stemme for en skattelettelse, ikke en forhøjelse. Og dermed bryder de ikke deres løfte om aldrig at forhøje skatter, siger lektor Niels Bjerre Poulsen, Center for amerikanske studier, Syddansk Universitet.

Han mener, at Republikanerne led et stort nederlag, da der i deres eget bagland ikke kunne opnås enighed om et forslag om at forlænge de midlertidige skattelettelser for årsindkomster på op til en million dollar om året. Præsident Obama gik til valg på at sætte grænsen ved en årsindkomst på 250.000 dollar.

- Det efterlader republikanerne uden ret mange andre muligheder end at lade landet træde udover afgrunden og så stemme for et forslag fra Demokraterne om at sænke skatterne for 98 procent af amerikanerne, siger Niels Bjerre Poulsen og vurderer, at man vil finde et kompromis på omkring 250.000-400.000 dollar om året, som bliver grænse for, hvornår der skal ske skattestigninger.

Han erkender dog, at det er højt spil, og at det vil skabe uro på finansmarkederne.

- Problemet er finansmarkederne, der sandsynligvis vil reagere voldsomt, hvis politikerne ikke får en aftale i hus, siger Niels Bjerre Poulsen.

Han forudser, at amerikanerne ikke vil blive ramt af et pludseligt skattesmæk.

- Så snart man har fundet en løsning, kan man jo lovgive med tilbagevirkende kraft, så det store flertal af amerikanere ikke skal punge ud, siger han.

Hvis USA træder udover den økonomiske afgrund, betyder det en række automatiske besparelser på de offentlige budgetter, blandt andet i forsvaret. Kombinationen af besparelser og skattestigninger vil ifølge eksperter trække 600 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi næste år og sende landet i recession.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.