Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA: Civile tab er uundgåelige i krigen mod IS

Pentagon er uenig i NGO'ers opgørelse over civile tab i Irak og Syrien, den USA-ledede koalition er skyld i.

Irakisk redningsmandskab gennemsøger ruinerne af den bygning i Mosul, hvor over 100 civile blev dræbt i et amerikansk luftangreb i marts. (Arkivfoto) Reuters/Stringer
Irakisk redningsmandskab gennemsøger ruinerne af den bygning i Mosul, hvor over 100 civile blev dræbt i et amerikansk luftangreb i marts. (Arkivfoto) Reuters/Stringer

Civile tab er uundgåelige i krigen mod Islamisk Stat. Men USA gør "alt, hvad der er menneskeligt muligt" for at undgå at ramme civile.

Det siger den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, i et interview på amerikansk tv søndag.

Siden 2014 har en koalition under ledelse af USA foretaget luftangreb mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. En række organisationer kritiserer koalitionen for, at disse angreb kræver stadig flere civile liv.

I et interview med tv-stationen CBS siger Mattis, at "civile tab er en af livets kendsgerninger i denne type situation".

- Vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt, i overensstemmelse med hvad der er militært nødvendigt, og tager mange chancer for at undgå civile tab, skynder Mattis sig at tilføje.

Præsident Donald Trump ønsker at optrappe krigen mod den militante gruppe i Irak og Syrien. Men det har en omkostning i form af flere dræbte civilpersoner, advarer ikkestatslige organisationer (ngo'er).

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er dog ikke enig i hverken de tabstal, NGO'erne fremviser, eller deres beskyldninger om, at det øgede pres under Trump-regeringen har med de civile tab at gøre.

- Vi har ikke neddroslet vores intention om at beskytte civile, siger Mattis.

Den amerikanskledede koalition har erkendt, at den har forårsaget 450 civiles død, siden luftangrebene mod Islamisk Stat blev indledt i 2014.

Airwars, som er en organisationen bestående af journalister og forskere der tæller civile tab i Irak og Syrien, mener derimod, at koalitionens luftangreb har kostet mindst 3681 civile livet.

Pentagon bekræftede torsdag, at et amerikansk luftangreb i den irakiske storby Mosul i marts kostede 105 civile livet.

Men Pentagon retter anklagen mod de jihadister, der havde skjult sprængstof i den bombede bygning.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.