Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA blokerer for FN-udkast om dødelig vold i Gaza

Det er uvist, hvad der ligger til grund for USA's blokering af udkastet, hvori FN opfordrer til beherskelse.

Foruden 16 dræbte er flere end 1400 mennesker såret i sammenstød i Gaza siden fredag. Scanpix/Said Khatib
Foruden 16 dræbte er flere end 1400 mennesker såret i sammenstød i Gaza siden fredag. Scanpix/Said Khatib

New York. USA blokerede lørdag for et udkast i FN's Sikkerhedsråd om de dødelige sammenstød ved grænsen mellem Gazastriben og Israel.

I udkastet opfordrer FN til beherskelse samt en undersøgelse af sammenstødene, der siden fredag har kostet 16 mennesker livet.

Det oplyser unavngivne diplomater ifølge nyhedsbureauet AFP.

Volden i Gaza brød ud, da titusindvis af palæstinensere fredag protesterede nær grænsen. Her stødte demonstranter sammen med israelske soldater, som svarede igen med tåregas og skud.

Foruden de 16 dræbte blev flere end 1400 mennesker såret. Af dem blev 758 ramt af skud, oplyser sundhedsministeriet i Gaza.

Kuwait, der repræsenterer de arabiske lande i FN's Sikkerhedsråd, fremlagde udkastet til en erklæring. Heri fremgår det, at FN blandt andet kræver en uafhængig undersøgelse af volden.

I udkastet udtrykker Sikkerhedsrådet også "alvorlig bekymring over situationen ved grænsen" samt "sorg over tabet af uskyldige palæstinensiske liv".

Udkastet blev sendt til godkendelse i FN's Sikkerhedsråd fredag, men lørdag gjorde USA indsigelser og meddelte, at landet ikke støtter udkastet.

Det er uvist, hvad der ligger til grund for USA's blokering.

Hvis de voldelige uroligheder fortsætter langs grænsen mellem Israel og Gazastriben, vil Israel rette angreb mod militante grupper i den palæstinensiske enklave.

Sådan lød advarslen fra brigadegeneral Ronen Manelis, der er øverste talsmand for militæret, lørdag.

Samme dag takkede premierminister Benjamin Netanyahu soldaterne for, at resten af landet på grund af dem kan fejre påsken sikkert.

- Israel handler målrettet og beslutsomt for at beskytte dets suverænitet og sine borgere, sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Protesterne er planlagt til at vare frem til 15. maj, der markerer 70-året for oprettelsen af staten Israel.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.