Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA beder Nato støtte kamp mod IS med Awacs-fly

Stoltenberg kræver mere af Natos medlemslande i en verden, som er blevet farligere og mere uforudsigelig.

Bruxelles: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at USA har anmodet alliancen om hjælp til at bekæmpe Islamisk Stat i Mellemøsten med de avancerede Awacs overvågningsfly.

- Vi har modtaget en anmodning fra USA om at støtte koalitionens indsat og hjælpe dem med Natos Awacs-overvågningsfly. Vi er ved at behandle denne anmodning, siger Stoltenberg.

Awacs overvåger et luftrum inden for en radius af mere end 400 kilometer og udveksler informationer med digitale dataforbindelser. De modtager ordrer fra folk på landjorden, på havet og i luften.

Stoltenberg, der på en pressekonference i Bruxelles torsdag opridsede begivenheder i 2015, siger, at verden er blevet farligere og mere uforudsigelig.

Han siger, at den vestlige alliance tilpasser sig udviklingen for at sikre, at medlemslandene er trygge.

- Sidste år viste, hvordan usikkerhed verden over direkte påvirker sikkerheden hjemme. Vi så det i brutale terrorangreb i vore byer, i den største flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig og i Ruslands fortsatte aktiviteter i Ukraine og dets nylige oprustning i Middelhavet, siger Stoltenberg.

- Men sidste år viser også, hvordan Nato reagerer på udviklingen, siger Stoltenberg videre og henviser til, at nedskæringerne i medlemslandenes forsvarsbudgetter er stoppet, og at der er sket en kraftig opjustering af Natos reaktionsstyrke til 40.000 mand.

- Men alle medlemslandene må gøre mere. Vi må begynde at øge udgifterne, siger Stoltenberg.

Nato-landene godkendte i sidste måned en plan om at sende fly og skibe til Tyrkiet for at styrke landets luftforsvar langs grænsen til Syrien. Et af formålene med den vedtagne "forsvarspakke" er at undgå flere nedskydninger af russiske fly.

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet er stærkt belastet, efter at tyrkiske jagerfly nedskød et russisk kampfly 24. november.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.