Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA anklages for cyberspionage på Frankrigs præsident

Mens Nicolas Sarkozy stadig regerede Frankrig, blev Élysée-palæet udsat for et snedigt cyberangreb, som USA beskyldes for at stå bag.

FRANKRIG: Under Nicolas Sarkozys sidste måneder som præsident, blev den franske præsidentbolig Élysée-palæet angiveligt udsat for flere cyberangreb iværksat af den amerikanske regering.

I hvert fald hvis man skal tro det franske nyhedsmagasin L’Express, som skriver, at franske cyberagenter i foråret fandt en elektronisk virus kaldet en orm på computerne i præsidentboligen. Ormen ved navn »Flame« skulle blandt andet kunne indsamle filer og strategiske dokumenter, tage skærmbilleder og aktivere mikrofonen på en computer for at optage samtaler, uden at computerens bruger har nogen anelse om, hvad der foregår.

Élysée-palæet har bekræftet, at et større hackerangreb fandt sted under Sarkozys sidste tid som fransk præsident. Men meget mere ønsker de franske myndigheder ikke at oplyse om.

Ifølge L’Express blev ormen opdaget efter anden runde af præsidentvalget, som fandt sted 6. maj, og det tog angiveligt de IT-ansvarlige tre dage at få ryddet op i systemet.

Ormen kan ifølge det franske magasin have tiltusket sig adgang via nogle få, men betroede ansattes Facebook-profiler - blandt dem var angiveligt præsidentens nærmeste medarbejder, generalsekretær Xavier Musca.

Sarkozy var dog tilsyneladende ikke selv udsat for et decideret cyberangreb, da han ifølge Financial Times ikke brugte en computer.

Franskmændene har ikke nogle klare beviser for, at USA står bag angrebet. Men adskillige unavngivne kilder siger til L’Express, at al efterforskning peger i retning af USA.

Den amerikanske ambassade benægter dog alle anklager.

- Frankrig er en af vores nærmeste allierede. Vores samarbejde er enestående på områder som efterforskning, opretholdelse af orden og cyberforsvar, skriver ambassaden i en pressemeddelelse.

Janet Napolitano, der er USAs minister for intern sikkerhed, var dog mere vag, da hun blev bedt om at forholde sig til sagen. Hun ville hverken be- eller afkræfte anklagerne men konstaterede blot »USA har ingen stærkere allieret end Frankrig, når det kommer til sikkerhed.«

USA er tidligere også blevet beskyldt for at spionere på blandt andet Iran ved hjælp af cyberprogrammer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.