Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA ændrer syn og fordømmer "utålelige lidelser" i Myanmar

USA betegner nu forfølgelsen af rohingyaer i Myanmar som etnisk udrensning og overvejer nye sanktioner.

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson speaks to staff members at the U.S. Mission to the U.N. in Geneva, Switzerland October 26, 2017. REUTERS/Alex Brandon/Pool/File Photo
FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson speaks to staff members at the U.S. Mission to the U.N. in Geneva, Switzerland October 26, 2017. REUTERS/Alex Brandon/Pool/File Photo

For første gang har USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, taget ordene "etnisk udrensning" i sin mund for at beskrive, hvad der foregår i den nordlige delstat Rakhine i Myanmar.

Tillerson lægger skylden på Myanmars hær og væbnede lokale grupper for det, han betegner som rohingyaernes "utålelige lidelser".

»Efter en nøje og grundig analyse af de tilgængelige kendsgerninger er det tydeligt, at situationen i den nordlige Rakhine-delstat udgør etnisk udrensning mod rohingyaerne«, siger den amerikanske udenrigsminister.

Han lader forstå, at USA har revideret sit syn på, hvad der sker i Myanmar. Der kan blive tale om at indføre nye, målrettede sanktioner mod de ansvarlige.

»De, der er ansvarlige for disse forbrydelser, må stilles til regnskab«, siger Tillerson.

Den amerikanske udenrigsminister besøgte i sidste uge Myanmar. Ved den lejlighed undlod han direkte at anklage Myanmars regering.

Ved at kalde det etnisk udrensning er der fra USA lagt ekstra pres på Myanmars regering for at stoppe den militære aktion i delstaten. Regeringen ledes af nobelpristager Aung San Suu Kyi.

I løbet af tre måneder har urolighederne sendt flere end 600.000 rohingya-muslimer på flugt fra Myanmar til Bangladesh. Her lever de fleste under kummerlige forhold i midlertidige lejre.

Myanmars regering beskyldes af internationale organisationer for at se gennem fingre med massive overgreb på rohingyaer. Blandt andet massevoldtægter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.