Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unicef: Strandede migranter i Sydeuropa lider psykisk

Næsten 75.000 flygtninge og migranter, der er strandet i Sydeuropa, er ramt af psykiske lider, oplyser Unicef.

75.000 strandede flygtninge og migranter i Sydeuropa er ramt af psykiske lidelser på grund af en uvis fremtid, oplyser Unicef. Scanpix/Louisa Gouliamaki
75.000 strandede flygtninge og migranter i Sydeuropa er ramt af psykiske lidelser på grund af en uvis fremtid, oplyser Unicef. Scanpix/Louisa Gouliamaki

Næsten 75.000 flygtninge og migranter, heriblandt lige under 25.000 børn, der er strandet ved EU's ydre grænser i Sydeuropa, er ifølge FN's børneorganisation, Unicef, ramt af psykiske lidelser på grund af uvished om deres fremtid.

- De her folk er fanget i en situation, hvor der ikke rigtig er nogen vej tilbage, til der hvor de kom fra, og heller ikke nogen vej frem, siger Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.

Ifølge Unicef er det især enlige mødre og børn, strandet i Grækenland og på Balkan-halvøen, der er udsatte. De venter typisk på at blive genforenet med deres mand eller far, der er rejst i forvejen til Europa, og kan derfor ikke komme nogen vegne.Alene i Grækenland blev der ifølge Unicef udfyldt næsten 5000 ansøgninger om familiesammenføring i 2016, hvoraf 700 af dem kom fra uledsagede børn. 1107 ansøgere nåede frem til deres familier inden året var omme.

På grund af de mange ansøgninger om familiesammenføring og det faktum, at mindst to EU-lande skal være med i processen, er behandlingstiden typisk meget lang.

For at afhjælpe situationen arbejder Unicef blandt andet på at oprette specielle børnevenlige zoner i de forskellige flygtningelejre. Bedre uddannelse til de medarbejdere, der har med migranterne at gøre, er også en prioritet.

Steen M. Andersen påpeger dog også, at Unicef alene ikke kan løse problemerne.

- Regeringerne i de pågældende lande og selvfølgelig også EU skal være opmærksomme på, at der er en masse børn, der lever i en højrisikozone, siger han.

Ifølge Unicef er antallet af flygtninge og migranter, der er strandet i Sydeuropa på grund af lukkede grænser, steget med 60 procent det seneste år. Fra 47.000 i marts 2016 til næsten 80.000 i slutningen af april i år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.