Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge kæmper mod Nicaraguas præsident - 121 dræbt siden april

Den største menneskerettighedsgruppe i Managua siger, at regering vil udrydde unge i opposition.

Uroligheder i Masaya i Nicaragua, hvor politik uro synes at blive optrappet.  Mindst 121 mennesker er blevet dræbt under en bølge af uroligheder i Nicaragua siden den 18. april i forbindelse med protester mod præsident Daniel Ortega. Esteban Felix/Ritzau Scanpix
Uroligheder i Masaya i Nicaragua, hvor politik uro synes at blive optrappet. Mindst 121 mennesker er blevet dræbt under en bølge af uroligheder i Nicaragua siden den 18. april i forbindelse med protester mod præsident Daniel Ortega. Esteban Felix/Ritzau Scanpix

Managua. Mindst 121 mennesker er blevet dræbt under en bølge af uroligheder i Nicaragua siden den 18. april.

Det er sket i forbindelse med protester mod præsident Daniel Ortegas regering, siger den største menneskerettighedsgruppe i landet.

»Der er nu tale om en massakre, en menneskelig tragedie, hvor det er formålet at udrydde alle disse unge mennesker, som tænker anderledes og er kritiske over for regeringen,« siger Marlin Sierra fra Det Nicaraguanske Center for Menneskerettigheder (Cenidh).

Gruppen siger, at omkring 1300 er blevet såret under protesterne, der blev standset voldeligt af myndighederne.

»Blandt de dræbte er en lille dreng, som blev ramt af skud under sammenstød tirsdag i feriebyen Granada,« siger den lokale præst Wilmer Perez i Granada, der ligger 45 kilometer syd for hovedstaden.

Byens rådhus og et af det regerende Sandinistapartis kontorer blev efterfølgende brændt ned sammen med flere butikker. Der har også været plyndringer.

Regeringen siger, at kriminelle står bag plyndringerne, mens oppositionen siger, at volden optrappes af blandt andet motorcykelbander, der terroriserer dem, der går ud efter mørkets frembrud i Managua.

Ortega har domineret nicaraguansk politik i fire årtier, men er i dag under voldsomt pres fra flere sider. Landets erhvervselite har brudt med præsidenten på grund af den brutalitet, som myndighederne har anvendt over for demonstranter.

Den katolske kirke, som også var tæt på Ortega, forsøgte tidligere at mægle i konflikten, men har opgivet det.

Ortega siger, højreorienterede grupper forsøger at destabilisere landet.

Den tidligere partisanleder kom første gang til magten i 1979 i spidsen for en kommunistisk junta. Ortega blev indsat af sandinistiske oprørere efter afsættelsen af Anastasio Somoza.

Ortega mistede magten igen ved et valg i 1990, men vendte tilbage som succesfuld oppositionsleder ved valget i 2006. Han er nu præsident for tredje gang. Hans embedsperiode udløber i 2022.

Europa-Parlamentet har fordømt, hvad det kalder "brutal undertrykkelse" i Nicaragua. I et åbent brev til den 72-årige Ortega opfordrer også erhvervsorganisationen Cosep præsidenten til at fremrykke 2021-valget.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.