Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungarns folkeafstemning om flygtninge er ugyldig

Under halvdelen af vælgerne har stemt ved Ungarns folkeafstemning om flygtningekvoter. Dermed er den ugyldig.

Ungarske kvinder i traditionelle klædedrager afgiver deres stemme ved dagens folkeafstemning. Reuters/Bernadett Szabo
Ungarske kvinder i traditionelle klædedrager afgiver deres stemme ved dagens folkeafstemning. Reuters/Bernadett Szabo

Budapest. Ungarns folkeafstemning om EU's flygtningekvoter har ingen juridisk gyldighed.

Gergely Gulyas, næstformand for Ungarns regeringsparti Fidesz, siger, at folkeafstemningen er ugyldig, fordi stemmeprocenten er under 50.

Ifølge Gulyas er stemmeprocenten 45, men næstformanden tager alligevel ikke resultatet som et nederlag.

I stedet taler han om, at et "overvældende" antal vælgere har stemt nej til EU's program om at fordele flygtninge i medlemslandene.

- Baseret på disse data kan vi oprigtigt sige, at vi i dag har fået en stor sejr for alle, der afviser påtvungne løsninger, og for dem, der tror på, at fundamentet for et stærkt EU kun kan være stærke nationer, siger han ifølge Reuters.

Guluyas læner sig op af tænketanken Nezopont, der ifølge Reuters har gennemført en meningsmåling på dagen for afstemningen. Den siger, at 95 procent afviser programmet om at fordele flygtninge i de 28 EU-lande.

Vælgerne blev spurgt, om de ønsker, at EU skal kunne bosætte ikke-ungarske borgere i Ungarn uden at konsultere Ungarns parlament.

Folkeafstemningen sluttede klokken 19.

Der ventes et resultat senere søndag.

Afstemningen har overvejende symbolsk betydning for Ungarn, idet landet er blevet nedstemt i EU i sagen om kvoter.

Men premierminister Viktor Orbán, der er indædt modstander af kvoterne, kan bruge en solid folkelig modstand, når han argumenterer sin sag i EU.

Ungarn står ikke alene i EU med sin modstand mod kvotesystemet. Andre østeuropæiske lande er også imod. Foruden Ungarn er det Slovakiet, Rumænien og Tjekkiet.

Men et flertal af EU-landene vedtog planen i fjor. Planen går ud på at fordele 160.000 asylansøgere, der er strandet i Italien og Grækenland, i EU.

Ifølge planen skal 1300 til Ungarn.

Ungarn har ikke accepteret sin kvote og er i stedet gået til EU-Domstolen for at få underkendt fordelingsplanen.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.