Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungarere råber slagord for Europa efter ny universitetslov

I Budapest er tusindvis på gaden for at demonstrere mod premierminister Viktor Orbáns universitetslov.

Tusindvis af mennesker er samlet i Ungarns hovedstad, Budapest, for at vise deres utilfredshed med premierminister Viktor Orbán. Scanpix/Attila Kisbenedek
Tusindvis af mennesker er samlet i Ungarns hovedstad, Budapest, for at vise deres utilfredshed med premierminister Viktor Orbán. Scanpix/Attila Kisbenedek

Tusindvis af studenter marcherede sent onsdag mod parlamentet i Ungarns hovedstad, Budapest.

Det sker i protest mod en kontroversiel universitetslov, der truer med at lukke et bestemt universitet.

Central European University (CEU) er i centrum af stormen. Universitetet er grundlagt af den amerikansk/ungarske George Soros, der er kritiker af premierminister Viktor Orbán.

Det ungarske parlament har fremlagt en lov, der gør det sværere for udenlandske universiteter at få licens i landet.

Kritikere mener, at den nye lov vil skade akademisk frihed og er direkte rettet mod CEU, som blev grundlagt efter kommunismens kollaps.

De mange tusinde unge ungarere gik gennem Budapests gader, mens de råbte "Europa, Europa, frit land, frit universitet!".

Uddannelsesminister László Palkovics sagde ellers onsdag, at CEU fortsat kan drive virksomhed, hvis det opfylder en række krav.

- Det var aldrig meningen, at vi ville lukke CEU, sagde Palkovics til hjemmesiden HVG.hu.

En af demonstranterne siger, at han ikke stoler på, hvad regeringen siger.

- Se på loven. De er stadig ude efter CEU. De er stadig ude efter George Soros. De er ligeglade med, at de ødelægger vores land i den proces, siger Geza Lukacs, en ingeniørstuderende på 22 år.

CEU har i dag 1800 studerende fra 100 lande og rangerer blandt de 50 bedste universiteter i verden.

Kritikere ser den nye lov som et direkte angreb fra premierminister Viktor Orbán på George Soros.

Premierministeren beskylder Soros for at forsøge at blande sig i politik og underminere Europa ved at fremme indvandringen.

Loven er en af flere initiativer fra den ungarske premierminister, der har fået EU-Kommissionen til at true med at hive Ungarn i retten.

Onsdag sagde EU-Kommissionen, at Ungarn er på kollisionskurs med en række europæiske værdier.

- Vi vil gennemføre en juridisk vurdering hurtigst muligt og overveje de næste skridt inden udgangen af måneden, sagde den første næstformand for EU-Kommissionen, Frans Timmermans.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.