Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungarere protesterer mod Orbáns kontrol med medierne

For anden gang siden Viktor Orbán genvandt magten i Ungarn er der demonstrationer i hovedstaden Budapest.

Demonstranter på gaden i Budapest. REUTERS/Bernadett Szabo
Demonstranter på gaden i Budapest. REUTERS/Bernadett Szabo

10.000 demonstranter var lørdag på gaden i Ungarns hovedstad, Budapest, for at demonstrere mod regeringens indflydelse på ungarske medier.

Det er anden gang, siden Viktor Orbán i starten af april vandt en klar sejr ved valget til landets parlament, at der er store protester i landet.

I et opslag på Facebook forud for demonstrationen skriver arrangørerne, at de statslige medier er blevet til Orbáns "propagandamaskine".

- Vores mål er at ophæve Fidesz' (Viktor Orbáns parti, red.) kontrol over de statslige medier. Men der ligger også en opgave for oppositionspartierne, da de er ansvarlige for den situation, vi er i, skriver de videre.

- Sammen må vi kæmpe for en ny og retfærdig valglov og undersøgelser af korruptionssager.

Der blev viftet med ungarske og EU-flag foran parlamentsbygningen i Budapest, hvor protesterne blev holdt.

Regeringen forsøger at gennemføre en lov, der skal lægge 25 procents skat på udenlandske bidrag til ngo'er i Ungarn, som støtter indvandring.

Den ungarskfødte finansmand George Soros mener, at loven er sat i verden for at standse hans arbejde for liberale værdier i landet.

Modsat siger regeringen, at loven skal forhindre ulovlig immigration.

Da Orban 8. april vandt parlamentsvalget fik hans parti to tredjedele af sæderne i parlamentet. Det var det tredje valg i træk, der gik Orbans og partiet Fidesz' vej.

Ved valget blev forskellen på Budapest og resten af Ungarn udstillet. Oppositionen vandt 12 af de 18 valgkredse i hovedstaden. I de resterende 88 valgkredse vandt Fidesz alle på nær tre.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.