Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungarere demonstrerer for at beholde velanset universitet

En ny lov truer med at lukke det respekterede CEU-universitet i Budapest, fordi det er registreret i USA.

Ifølge arrangørerne deltog op mod 80.000 mennesker i søndagens demonstration mod en ny lov, der truer universitet Central European University (CEU) i den ungarske hovedstad. Scanpix/Attila Kisbenedek
Ifølge arrangørerne deltog op mod 80.000 mennesker i søndagens demonstration mod en ny lov, der truer universitet Central European University (CEU) i den ungarske hovedstad. Scanpix/Attila Kisbenedek

Budapest. Op mod 80.000 ungarere har søndag demonstreret i Budapest. De er imod en ny lov, som truer med at lukke det prestigefulde universitet Central European University (CEU) i den ungarske hovedstad.

Demonstrationen var den største protest mod den højreorienterede regering i Ungarn i tre år.

Ungarns parlament vedtog 4. april en lov, der indebærer strenge restriktioner for universiteter uden for Europa. CEU vil blive ramt af den nye lovgivning, eftersom at universitetet er registreret i USA.

Demonstrationen sker, dagen før at premierminister Viktor Orbán efter planen skal underskrive loven mandag.

Det var den ungarskfødte milliardær og finansmand George Soros, der grundlagde CEU i 1991 efter kommunismens fald. Universitetet har i dag 1800 studerende fra 100 lande og rangerer blandt de 50 bedste universiteter i verden.

Den nye lov forbyder institutioner uden for EU at uddele ungarske eksamensbeviser uden en aftale med de nationale regeringer.

Samtidig forpligter loven institutionerne til at have et campusområde samt fakulteter i deres hjemland.

Disse betingelser opfylder CEU ikke, da universitetet er registreret i USA.

Mange ser den nye lovgivning som værende direkte rettet mod CEU, og lovforslaget har trukket bred kritik i udlandet, herunder Washington og Bruxelles, og blandt akademikere.

Tidligere på måneden opfordrede det amerikanske udenrigsministerium til, at lovforslaget bliver trukket tilbage.

Samtidig har 900 akademikere, herunder 18 modtagere af Nobels økonomipris, underskrevet et åbent brev til Ungarns regering med samme opfordring.

- Hvis politikere kan gøre det her mod CEU, så kan de gøre hvad som helst. Det her er nødt til at stoppe, siger den 45-årige demonstrant Gabor Kis.

Kritikere ser den nye lov som et nyt angreb fra premierminister Viktor Orbán på George Soros, som han beskylder for at forsøge at blande sig i politik og underminere Europa ved at fremme indvandringen hertil.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.