Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ung stuepige halshugget i Saudi Arabien

En srilankansk stuepige er blevet halshugget med sværd i Saudi Arabien. Henrettelsen fordømmes internationalt og har skadet forholdet mellem Saudi Arabien og Sri Lanka.

På billedet henrettes en indonesisk stuepige i juni 2011.
På billedet henrettes en indonesisk stuepige i juni 2011.

En ung srilankansk kvinde, Rizana Nafeek, blev i denne uge halshugget med sværd i Saudi Arabien som straf for angiveligt at have slået sin arbejdsgivers spædbarn ihjel i 2005, da Nafeek ifølge srilankanske myndigheder var 17 år gammel.

Nafeek hævdede til sin død, at hun var uskyldig i barnets død, og at hun var blevet tvunget til at tilstå handlingen. Hun blev dømt til døden i 2007, men fik først juridisk hjælp efter dødsdommen.

Halshugningen har slået alvorlige skår i forholdet mellem Saudi Arabien og Sri Lanka, som har kaldt dets ambassadør tilbage i protest.

Henrettelsen fordømmes internationalt af blandt andre Human Rights Watch og Amnesty International på grund af pigens unge alder og hendes begrænsede adgang til advokathjælp.

Familie ville ikke modtage blodpenge
En talsmand for den saudiarabiske regering kritiserer søndag den vestlige verdens reaktion på halshugningen og fordømmer »forkerte informationer i forbindelse med sagen«. Han nægter desuden, at kvinden var mindreårig, da hun begik forbrydelsen.

»Som der står i hendes pas, var hun 21 år, da hun begik forbrydelsen. Kongedømmet tillader ikke mindreårige at blive bragt ind i landet for at arbejde,« siger han ifølge The Guardian.

Han tilføjede desuden, at det døde spædbarns familie havde krævet, at Nafeek blev henrettet og nægtede at modtage blodpenge for at spare kvindens liv.

Sagen har sat fokus på Saudi Arabiens middelalderlige straffe og på de mange udenlandske arbejdere, som sidder på dødsgangene rundt omkring i landet. Lige nu kender man til 45 indonesiske stuepiger, der venter på at blive henrettet. Det samlede tal for alle nationaliteter er langt højere, men de saudiarabiske myndigheder offentliggør ikke selv tallene.

Stuepiger udsættes for slavelignende forhold
Der befinder sig omkring halvanden million udenlandske stuepiger i Saudi Arabien. Ifølge Human Rights Watch drages mange af dem til Mellemøsten i håb om ansættelse hos velhavende familier, men mange af dem bliver misbrugt groft.

»Nogle finder en arbejdsgiver, der behandler dem ordentligt, men andre udsættes for intens udnyttelse og misbrug, der indbærer alt fra måneders hårdt arbejde uden løn til fysisk vold og slavelignende tilstande,« siger senior researcher Nisha Varia fra Human Rights Watch til The Guardian.

Kvinde henrettet for hekseri
Saudi Arabien henrettede mindst 69 personer i 2012 og 79 i 2011.

En af de henrettede var en kvinde, som var dømt for hekseri og trolddom. I øjeblikket sidder en kvinde på dødsgangen for angiveligt at have slået sin arbejdsgiver ihjel, mens han forsøgte at voldtage hende.

Amnesty International slår alarm over det høje antal af henrettede udlændinge i Saudi Arabien.

»Som med Rizana Nafeek er næsten alle udenlandske arbejdere i Saudi Arabien i stor fare, hvis de ender i retssystemet,« siger Dina el-Mamoun, der er Amnestys Saudi Arabien-researcher. 

»I mange tilfælde bliver de udsat for hele retssager, hvor de ikke kan forstå, hvad der sker, fordi sagerne foregår på arabisk. De har ofte ikke adgang til advokater eller andre former for hjælp.«

Halshugninger i Saudi Arabien følger ifølge ABC News specielle regler. De foregår i offentligheden, typisk på åbne pladser i en by eller nær fængsler. Både bødlen og den dømte bærer hvidt tøj. Den dødsdømte har håndjern på og bind for øjnene - og får ofte et bedøvende middel før halshugningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.