Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ulandshjælp skal skaffe danske job

Udviklingsministeren er parat til at anvende en større del af ulandsmilliarderne på at hjælpe danske virksomheder med at etablere sig i de nye vækstlande – bl.a. andet i Afrika, som ministeren lige nu besøger.

Der skovles cashewnødder på den danskejede fabrik Mim Cashew i Ghana, der siden begyndelsen af 1960erne har modtaget dansk bistand. Ghana har i de senere år oplevet stabil økonomisk vækst, og den bør danske virksomheder få del i, mener udviklingsminister Mogens Jensen.
Der skovles cashewnødder på den danskejede fabrik Mim Cashew i Ghana, der siden begyndelsen af 1960erne har modtaget dansk bistand. Ghana har i de senere år oplevet stabil økonomisk vækst, og den bør danske virksomheder få del i, mener udviklingsminister Mogens Jensen.

KUMASI/GHANA: Danske virksomheder skal i højere grad have en økonomisk håndsrækning til at prøve kræfter med verdens nye vækstøkonomier i blandt andet Afrika. Målet med den ny satsning er ikke kun at skabe økonomisk vækst og job i udviklingslandene – den skal også skabe arbejdspladser herhjemme.

Det fastslår udviklingsminister Mogens Jensen (S) under et besøg i det vestafrikanske land Ghana, som netop er en af de vækstøkonomier, der ifølge ministeren skal satses på.

»Selv om vi i Udenrigsministeriet længe har haft redskaber, som danske virksomheder kan benytte sig af, og selv om Danida var blandt de første til at se handels- og eksportmulighederne i bistanden, så har det ikke rigtigt været kendt eller særligt italesat af regeringen. Nu vil vi synliggøre de forskellige tilbud, der er til danske virksomheder, og jeg er parat til at anvende flere bistandsmidler på at styrke handelsrelationerne mellem udviklingslandene og virksomhederne herhjemme,« siger Mogens Jensen.

Målet er både at skabe job og økonomisk vækst i Danmark og i de lande, hvor danske virksomheder etablerer sig, understreger ministeren, der fastslår, at det er en helt bevidst satsning fra regeringens side.

»Alene det faktum, at handel nu er lagt ind under Udviklingsministeriet, siger en del om satsningen,« understeger Mogens Jensen.

Netop denne sammenblanding af bistand og business blev kritiseret af et par af de danske ulandsorganisationer, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besluttede, at handel fremover skal være udviklingsministerens ansvarsområde.

Mogens Jensens titel er oven i købet handels- og udviklingsminister – i nævnte rækkefølge – men han mener, at der blandt ulandsorganisationerne er bred opbakning til den nye dagsorden.

»De signaler, jeg får fra organisationerne, er, at de også oplever, at udviklingslandene i dag efterspørger noget andet end for ti år siden. Nu efterspørger de i højere grad investeringer og samarbejde med danske virksomheder,« siger Mogens Jensen, der også noterer sig, at Henrik Stubkjær, der er generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, der er en af de store danske bistandsorganisationer, er medunderskriver på en kronik i dagens Berlingske.

I kronikken argumenterer Mogens Jensen sammen med Henrik Stubkjær og direktør i DI (Dansk Industri) Karsten Dybvad netop for en styrkelse af snitfladerne mellem handel og udvikling. Ministeren mener ikke, at han nu følger i fodsporet på den tidligere udviklingsminister Søren Pind (V), der under den borgerlige regering blev kritiseret for at lægge for stor vægt på økonomisk vækst og den private sektor i ulandsbistanden på bekostning af fattigdomsbekæmpelsen. Kritikken kom blandt andet fra Socialdemokraterne.

»For det første holder vi fast ved fattigdomsbekæmpelsen. For det andet er det for os afgørende, at den økonomiske vækst, vi sigter efter, er bæredygtig og sker i overensstemmelse med menneskerettighederne og arbejdstagernes interesser og med et socialt ansvar til virksomhederne. Derfor støtter vi heller ikke hvad som helst, bare det kan skabe økonomisk vækst,« siger Mogens Jensen.

Mogens Jensen besøgte i går under turen i Ghana den danskejede fabrik Mim Cashew, der fremstiller cashewnødder til eksport. Virksomheden er støttet af IFU – Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene – der er et af Udenrigsministeriets redskaber til fremme af danske erhvervsinteresser i ulande. Fem år efter, at fabrikken slog dørene op, er omkring 1.200 lokale nu på lønningslisten.

»Jeg har haft megen glæde af samarbejdet med IFU, der har stor erfaring med at drive virksomhed i Afrika,« fortæller fabrikkens direktør, Lars Vallevik.

HJÆLP TIL SELVHJÆLP. I avisen skriver vi i dag, at man her på siden kan se og høre udviklingsminister Mogens Jensen (S), der i øjeblikket er i Ghana, uddybe regeringens satsning på at skabe dansk vækst og danske job via ulandsbistanden. Imidlertid er der knas med forbindelsen til vores TV-fotograf i Ghana, hvorfor vi ikke kan vise klippet. Vi beklager - og arbejder på at løse problemet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.