Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ukraines premierminister træder tilbage

Arsenij Jatsenjuk går af som premierminister i Ukraine. Han erklærer sin støtte til formanden for parlamentet.

ARKIVFOTO: Arsenij Jatsenjuk
ARKIVFOTO: Arsenij Jatsenjuk

Kijev: Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, vil fratræde sin stilling.

Det bekræfter Jatsenjuk selv på sin Twitter-profil søndag eftermiddag.

- Der er flere årsager til min beslutning, siger han i en tv-transmitteret tale ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Den politiske krise i regeringen er blevet kunstigt udløst, og ønsket om at ændre én person har blændet politikerne og lammet deres vilje til at arbejde for virkelige ændringer i landet, siger han i talen.

Desuden siger han, at politisk destabilisering er uundgåelig, hvis der ikke vælges en ny regering prompte efter hans afgang som premierminister.

Jatsenjuk vil fremsætte sin afskedsbegæring på tirsdag i det ukrainske parlament.

Han takker i et tweet de af sine kolleger, der har handlet ærligt og uselvisk.

- De to seneste regeringer var unikke. De var de første manifestationer af et nyt Ukraine, lyder det.

I midten af februar mistede regeringen sit flertal i parlamentet i Kijev, efter to partier forlod det vaklende koalitionssamarbejde.

Oleg Beresjuk, partilederen af et af partierne, det lille parti Selvhjælp, beskyldte ledelsen i premierminister Jatsenjuks regering for korruption og nepotisme.

Det første parti forlod samarbejdet i september sidste år.

I februar overlevede Jatsenjuk med nød og næppe en mistillidsafstemning i parlamentet til trods for, at Ukraines præsident, Petro Porosjenko, havde bedt ham om at fratræde sin post.

Siden har han modstået presset til at gå af. Men den politiske krise i landet har splittet koalitionen og forårsaget en forsinkelse på udbetalingen af et nødlån på omkring 117 milliarder kroner igennem Den Internationale Valutafond.

Jatsenjuk siger i sin tale søndag, at han støtter parlamentets formand, Volodymyr Groysman, som sin efterfølger.

Jatsenjuk har været premierminister, siden den daværende prorussiske præsident Viktor Janukovitj måtte flygte ud af landet i februar 2014 efter en opstand, der tog fart hen over vinteren i hovedstaden Kijev.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.