Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ukraines præsident bekræfter nyvalg og samlingsregering

Aftale indebærer tidligt præsidentvalg og indskrænkede magtbeføjelser for præsidenten. Det er endnu uvist, hvordan oppositionen vil reagere.

Den ukrainske præsident Viktor Janukovitj. Arkivfoto.
Den ukrainske præsident Viktor Janukovitj. Arkivfoto.

UKRAINE: Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, har accepteret, at der dannes en ny overgangsregering, og at præsidentvalget fremrykkes fra 2015 til 2014.

Samtidig skal landets forfatning ændres, så den kommer til at se ud som i 2004, da præsidenten havde mindre magt.

Det er ifølge flere nyhedsbureauer indholdet af en aftale, som præsidenten forhandlede sig frem til med oppositionen natten til fredag med tre europæiske ministre på sidelinjen.

Aftalen skal sætte en stopper for tre måneder med kampe i Kievs gader mellem demonstranter og politi. Siden tirsdag er 77 personer dræbt, og flere end 500 er såret.

Den ukrainske opposition har endnu ikke udtalt sig om indholdet af aftalen, men en EU-diplomat sagde ifølge Reuters, at aftalen var »foreløbig«, og at »oppositionen stadig har nogle ændringer til aftalen«.

Den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, skriver på Twitter, at det er et »delikat tidspunkt« for Ukraine.

»Begge parter skal huske på, at et kompromis betyder, at man får mindre end 100 procent,« skriver Sikorski.

Det er langtfra givet, at de tusindvis af demonstranter på Uafhængighedspladsen har tænkt sig at rømme pladsen.

Berlingskes korrespondent i Kiev, Simon Kruse, skriver fredag middag på Twitter:

»"Ingen aftale. Sammen til det sidste," råber folk på Uafhængighedspladsen. De er ikke indstillet på kompromis med Janukovitj.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.