Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ukraine melder gaskrisen overstået

Skolebørnene i Ukraine kan vende tilbage til deres klasseværelser. Gasmanglen er løst med hjælp fra nabolande.

Ukraine har, som mange andre lande i Europa, været ramt af kulde og snevejr i den seneste uge. Derfor var gaskrisen en ekstra stor trussel for landet. Scanpix/Sergei Supinsky/arkiv
Ukraine har, som mange andre lande i Europa, været ramt af kulde og snevejr i den seneste uge. Derfor var gaskrisen en ekstra stor trussel for landet. Scanpix/Sergei Supinsky/arkiv

Kijev. Ukraine har fundet en løsning på den gasmangel, der opstod, efter det russiske Gazprom nægtede at levere naturgas til landet.

Ukraine har fået hjælp fra tre nabolande mod vest, skriver den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, på Twitter.

- Vi ser en skarp stigning i gasforsyning fra EU, fra Polen, Slovakiet og Ungarn, lyder det fra præsidenten, der tilføjer, at Ukraine nu er "dækket ind" på gasområdet.

Spændingerne steg igen mellem Rusland og Ukraine, efter Gazprom lørdag meddelte, at det vil standse leverancer af gas til Ukraine og er i gang med at ophæve en kontrakt med det ukrainske selskab Naftogaz.

Baggrunden er tilsyneladende, at Gazprom og dermed Rusland har tabt sagen om gasleverancer ved en international voldgift i Stockholm.

Meldingen fra Rusland kom samtidig med, at Ukraine oplevede et rekordhøjt gasforbrug på grund af det kolde vejr. Det betød, at Ukraine manglede omkring ti millioner kubikmeter gas om dagen.

Fredag opfordrede regeringen skolerne til at lukke og fabrikkerne til at indstille produktionen for at spare på gassen. Også almindelige borgere blev bedt om at skrue lidt ned for termostaterne derhjemme.

Søndag skriver Naftogaz på Twitter, at der nu er rigeligt med gas på lager.

- Skolerne venter på børnene på mandag, lyder det fra Naftogaz.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.