Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uheld på fynsk motorvej koster 116 millioner om året

Vejdirektoratet undervurderer de samfundsøkonomiske omkostninger ved motorvejsuheld, mener forsker.

Odense. Sidste år kom et rekordstort antal personer til skade på Fynske Motorvej. De mange uheld koster samfundet millioner af kroner til behandling på sygehus, hos egen læge og i tabte arbejdstimer på virksomhederne.

Cirka 116 millioner kroner lyder regningen på.

Det viser en beregning, som Fyens Stiftstidende har foretaget på baggrund af de mange tilskadekomne, som har været på Odense Universitetshospital efter uheld på motorvejen.

Sidste år var det 194 personer.

Vejdirektoratet bruger imidlertid ikke disse tal, når de samfundsøkonomiske omkostninger skal udregnes til politikerne.

Vejdirektoratet baserer sine tal på baggrund af de uheld med personskade, som politiet registrerer. Dem var der kun 11 af i 2016. Dertil lægger direktoratet et mørketal i erkendelse af, at flere reelt kommer til skade.

Vejdirektoratet når dermed frem til, at uheldene på Fynske Motorvej kostede samfundet 75 millioner kroner i 2016. Et beløb, der langt fra afspejler det faktiske antal, der kom til skade på motorvejen.

Det er et stort problem, mener Kira Janstrup fra Danmarks Tekniske Universitet, der har forsket i underrapportering af uheld.

- Politikerne mangler det fulde billede af omfanget og karakteren af uheldene, når de beslutter sig for, hvor der skal investeres, siger hun til Fyens Stiftstidende.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.