Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udskudt afstemning sender USA ud over afgrunden

Repræsentanternes Hus vil tidligst tirsdag stemme om en budgetaftale, og dermed ryger USA formelt ud over den økonomiske afgrund. Senatet er parat til at udskyde massive besparelser.

USA: De amerikanske politikere har ikke været i stand til at sikre landet fra at ryge ud over den økonomiske afgrund.

Ifølge flere amerikanske medier vil politikerne i Repræsentanternes Hus, der udgør den ene halvdel af Kongressen, tidligst tirsdag stemme om en budgetaftale, og dermed ryger USA efter alt at dømme ud over den økonomiske afgrund, den såkaldte »fiscal cliff«, i mindst en dag.

I Senatet, der udgør den anden del af de to kamre i Kongressen, er det ifølge den republikanske senator Bob Corker »højest sandsynligt«, at man senere mandag amerikansk tid vil stemme om en aftale. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Corkers udlægning bakkes op af den republikanske senator Jon Kyl, der oplyser, at man er optimistisk i forhold til at forhandle sig så langt frem, at man vil være parat til at stemme.

Når en endelig aftale fortsat virker usandsynlig inden den fastsatte deadline ved midnat skyldes det, at budgetaftalen skal vedtages i begge kamre i Kongressen, og uden en afstemning i Repræsentanternes Hus kommer det ikke til at ske.

Ifølge Reuters får det i første omgang ikke stor betydning, at politikerne i Washington ikke når tidsfristen, da de finansielle markeder holder lukket dagen efter nytår, og dermed vil de økonomiske reaktioner ikke være så udtalte.

Det er endnu usikkert, hvordan politikerne vil strikke den endelig budgetaftale sammen. Ifølge Reuters kan det blandt andet komme på tale, at man vil forsøge at udskyde de massive offentlige besparelser, der står til at træde i kraft, i yderligere to måneder. Det oplyser den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat John McCain.

Et udkast til en budgetaftale, der angiveligt er blevet til efter et møde mellem lederen af det republikanske mindretal i Senatet, Mitch McConnell, og vicepræsident Joe Biden, freder desuden de arbejdsløse, som stod til at miste deres arbejdsløshedsunderstøttelse ,oplyser McCain.

Tidligere på aftenen oplyste Mitch McConnell, at politikerne var nået til enighed om skattedelen af aftalen, men en samlet aftale lader altså vente på sig.

USAs præsident, Barack Obama, oplyste ligeledes tidligere på aften, at man ikke havde indgået en aftale endnu, men at man kunne skimte den ude i horisonten.

Hvis parterne ikke når frem til en løsning inden deadline, hvilket det altså ikke tyder på, ophører en række skattelettelser 1. januar, mens store offentlige besparelser træder i kraft. Det ventes at trække op mod 600 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi, der er verdens største.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.