Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenrigsministeren fordømmer angreb på Israel

Den danske udenrigsminister fordømmer Hamas-bevægelsens angreb mod Israel og begræder drabene på civile palæstinensere.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at forholde sig offentligt til konflikten mellem Israel og Hamas-bevægelsen. Lørdag tog han bladet fra munden og kommenterede konflikten, der har kostet op mod 335 palæstinensere livet.

I den kommende uge skal den danske udenrigsminister mødes med de øvrige EU-landes udenrigsministre, og her skal de ifølge Martin Lidegaard blandt andet diskutere den tilspidsede konflikt, som udenrigsministeren fordømmer.

»Hamas og andre grupper i Gaza sender livsfarlige raketter mod den israelske civile befolkning - i flæng. Det fordømmer jeg og regeringen. Hamas må og skal også indgå og overholde våbenhviler,« skriver Martin Lidegaard på Facebook.

Lørdag aften nåede antallet af dræbte i Gazastriben op på omkring 335, hvoraf størstedelen er civile, herunder 70 børn. Omkring 100 af dem skal være blevet dræbt i de seneste to døgn. Også drabene på civile blev taget op i udenrigsministerens Facebook-opslag.

»Til gengæld ikke til at bære at se de mange civile ofre, som Israels aktioner har kostet. Jeg opfatter både mig selv og Danmark som venner af Israel, men Israel gør det ikke altid let for sine venner at forsvare landets gerninger, når så mange uskyldige mænd, kvinder og børn mister livet,« skriver han og fortsætter:

»Alle forstår Israels behov for at forsvare sig selv. Men det er svært at forklare, hvorfor det skal koste så mange uskyldige mennesker livet. Derfor våbenhvile nu«.

I Israel blev to soldater ifølge det israelske militær dræbt lørdag. Yderligere fire soldater meldes tilskadekomne efter angrebet, der angiveligt var udført af Hamas-folk, der var kommet ind i Israel via en skjult tunnel. På Hamas’ side meldes én dræbt i forbindelse med angrebet.

Israel sendte tidligere på ugen tropper ind i Gazastriben efter at have angrebet primært via luften. Målet er ifølge Israel blandt andet at ødelægge tunnelsystemet ind i Israel og at finde Hamas-bevægelsens missillagre.

Ifølge talsperson for hæren Peter Lerner er 13 tunneller og 95 raketaffyringsramper blevet fundet.

Israel har opfordret civile palæstinensere til at flygte fra et stadig større område af Gazastriben. Men med lukkede grænser til både Israel og Egypten har de civile ikke mange steder at søge tilflugt. Ifølge FN har 61.500 palæstinensere søgt tilflugt hos FN.

I alt tre israelske soldater og to civile israelere er ifølge Reuters blevet dræbt.

FN-generalsekretær Ban Ki-moon skal efter planen rejse til regionen i denne weekend i et forsøg på at finde en diplomatisk løsning på krisen. Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, oplyste dog lørdag aften efter samtaler med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at forsøg på at opnå en våbenhvileaftale er mislykkedes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.