Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uden super-flertal bliver det op ad bakke for Obama

Selvom USA nu får en ny kongres, hvor Demokraterne har erobret flere pladser end i den afgående, så får Obama ikke nemt ved at få sin politik igennem i de kommende år, vurderer USA-ekspert.

Selv om præsident Obama er vendt tilbage til Hawaii for at fortsætte sin juleferie, så er der nok at tage fat i den kommende tid.
Selv om præsident Obama er vendt tilbage til Hawaii for at fortsætte sin juleferie, så er der nok at tage fat i den kommende tid.

USA: Natten til fredag dansk tid træder USAs 112. kongres tilbage, og en ny tager over. Men selv om Barack Obama får flere partifæller i de to kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, så venter der ikke den genvalgte præsident en dans på roser i de kommende år, vurderer Jørn Brøndal, lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

- Overordnet set er Obama lidt styrket. Men i det store perspektiv er det en splittet kongres, fordi Demokraterne ikke har super-flertal, så de kan ikke manøvrere uden om Republikanerne. Kongressen forekommer stort set at være uændret, det bliver en stor udfordring at få ting gennemført, siger Jørn Brøndal.

Frem til midtvejsvalget i 2010 havde Obamas demokratiske parti såkaldt super-flertal, det vil sige, at partiet sad på størstedelen af posterne i begge Kongressens kamre. Men i 2010 erobrede Republikanerne flertallet i Repræsentanternes Hus, og dermed fik partiet mulighed for at blokere for regeringens politik, og det har blandt andet hæmmet Obama under vedtagelsen af hans politiske hjertebarn; sundhedsreformen.

Og Obama og co. får det heller ikke nødvendigvis nemt, når det gælder de tre store politiske emner, som Kongressen vil tage op i den kommende tid, lyder vurderingen fra Jørn Brøndal.

- Først og fremmest er der økonomien. Der får vi formentlig en stor kamp mellem partierne om gældsloftet og Republikanernes krav om besparelser på velfærdsgoder, det kan blive meget kompliceret og temmelig grimt, siger han.

Derudover er der lagt op til ændringer i USAs immigrationslovgivning, et område, hvor Demokraterne står stærkt. Her kan Republikanerne ende med at bakke op om en frit lejde-ordning omkring ophold til børn af illegale indvandrere, fordi Republikanerne har brug for at sende et signal til de amerikanske minoritetsgrupper om, at de ikke kun er et parti for ældre, hvide mænd.

Endelig skal Kongressen også tage stilling til en strammere våbenlovgivning oven på massakren på 20 børn og seks voksne på den amerikanske skole Sandy Hook. Og her venter der et veritabelt slagsmål mellem republikanere og demokrater, forudser Jørn Brøndal.

- Her tror jeg ikke, Obama får succes. Det Republikanske Parti slår meget på, at det er en del af den amerikanske frihed, at man har ret til at besidde våben. Hvis Obama skal have våbenlovgivningen igennem, skal han have flertal i Repræsentanternes Hus, det bliver meget, meget svært, og han skal formentlig også have en supermajoritet i Senatet, det bliver også svært, siger Jørn Brøndal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.