Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyve stikker af i motorbåd med svensk kongekrone og rigsæble

Afdød svensk konges krone og rigsæble er blevet stjålet af tyve i motorbåd.

Kronerne øverst samt rigsæblet i midten er stjålet fra domkirken i Strängnäs. Politifoto
Kronerne øverst samt rigsæblet i midten er stjålet fra domkirken i Strängnäs. Politifoto

I Sverige er tyve på et spektakulært togt stukket af med en kongekrone og rigsæble fra kong Karl IX og hans dronnings dronningekrone.

Tyveriet skete i Strängnäs Domkirke tirsdag middag, og svensk politi har lige siden ledt med lys og lygte - uden held. To tyve er set løbe fra domkirken ned til en motorbåd, der lå fortøjet nær ved kirken.

Karl IX var konge fra 1604 til 1611 og nåede i den tid at bekrige Danmarks kong Christian IV under Kalmarkrigen.

Da kongen og siden hans dronning, Kristina, døde, blev de begravet med deres kroner, som siden er hentet op fra graven og udstillet i en glasmontre i domkirken, hvor Christofer Lundgren er domprovst.

- Jeg var ikke selv i kirken, da tyveriet fandt sted, men jeg har forstået det således, at to personer har gjort skade på den sikkerhedsmontre, som objekterne var i, og de har taget nogle, men ikke alle objekter med sig, siger Christofer Lundgren.

Kongekronen er lavet i guld og besmykket med bjergkrystaller, sølv og perler. Kronen med udsmykning har en stor værdi og anses for at være af høj kunstnerisk kvalitet, forklarer Christofer Lundgren.

Det er ikke mange år siden, at svensk politi senest var på jagt efter kongelige smykker. For fem år siden blev Johan III's krone, rigsæble og scepter stjålet.

Tyvene fik dengang kolde fødder, og efter et par dage modtog politiet en henvendelse om, hvor en affaldssæk med smykkerne kunne findes.

Onsdag morgen beder svensk politi vidner eller andre med relevant viden om at henvende sig.

En eftersøgning i området fra luften og til vands har ikke kastet noget af sig.

/ritzau/TT

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.