Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysklands nye udenrigsminister vil have store EU-reformer

EU må væk fra enstemmighed i beslutninger, for ellers vil stormagter kunne splitte EU-blok, mener Heiko Maas.

I sin første store politiske tale fremhæver Tysklands nye udenrigsminister, Heiko Mass, at EU må samarbejde med USA, hvor det er muligt, og at EU må udfylde pladser på områder, hvor USA trækker sig tilbage. Frank Augstein/Ritzau Scanpix
I sin første store politiske tale fremhæver Tysklands nye udenrigsminister, Heiko Mass, at EU må samarbejde med USA, hvor det er muligt, og at EU må udfylde pladser på områder, hvor USA trækker sig tilbage. Frank Augstein/Ritzau Scanpix

Berlin. EU er nødt til at blive reformeret, så dets ledelse får en anden struktur, og medlemslandene i højere grad kommer til at fremstå som en enhed.

Det siger Tysklands nye udenrigsminister, Heiko Maas.

I sin første store politiske tale fremhæver Maas, at EU må samarbejde med USA, hvor det er muligt, og at EU må udfylde pladser på områder, hvor USA trækker sig tilbage.

Han understreger, at EU må handle »robust,« når USA krydser »røde linjer«.

Han henviser til, at Donald Trump har trukket USA ud af klimaaftalen og af atomaftalen med Iran og truer EU med sanktioner og protektionisme.

»Europa må finde 'en ny balance' i sit forhold til USA på baggrund af præsident Donald Trumps administration,« siger Maas.

I EU-samarbejdet bør medlemslandene i stigende gad bevæge sig mod flertalsafgørelser og væk fra enstemmighed i beslutningsprocesserne, hvilket opmuntrer fremmede stormagter til at splitte EU-blokken, understreger udenrigsministeren.

Maas, der holdt talen om de overordnede linjer i den tyske udenrigspolitik i Berlin, opfordrer også til, at EU skal styrke de bestræbelser, der er på at række hånden ud til tidligere sovjetrepublikker.

Han mener, at Frankrig og Tyskland kan være den drivende kraft i reformarbejdet i EU.

Maas siger også, at han er bekymret for udviklingen i Storbritannien.

»Jeg ser tiltagende tegn på nervøsitet i Storbritannien i forbindelse med, at landet kommer til at stå alene efter brexit. Men for øjeblikket er der ingen tegn på, at brexit-beslutningen kan blive ændret,« siger den tyske udenrigsminister.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.