Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyskland afviser at stemme for Palæstina

Briterne stiller krav, hvis de skal stemme for opgraderingen af palæstinensernes FN-status.

Præsident Mahmoud Abbas mødes med FNs generalsekretær forud for afstemningen om Palæstinas FN-status torsdag.
Præsident Mahmoud Abbas mødes med FNs generalsekretær forud for afstemningen om Palæstinas FN-status torsdag.

EU: De europæiske lande er dybt splittede i spørgsmålet om at opgradere Palæstina til observatørstat i FN. Mens flere lande, heriblandt Danmark, vil stemme for ansøgningen, meddeler den tyske regering nu, at den stemmer nej ved afstemningen i FN torsdag.

- Vi er ved at vurdere situationen og ønsker så meget enighed som muligt med vores europæiske partnere. Men det ligger fast, at Tyskland ikke vil stemme for en sådan resolution, siger en talsmand for den tyske regering, Steffen Seibert, ifølge Reuters.

Fra et andet stort EU-land, Storbritannien, lyder meldingen, at palæstinenserne skal opfylde to vigtige krav, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at få briternes stemme. Dels skal de vende tilbage til fredsforhandlingerne, dels skal de garantere, at de ikke vil forsøge at få israelere anklaget for krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden ved Den Internationale Straffedomstol.

- Helt op til tidspunktet for afstemningen vil vi være åbne for at stemme for resolutionen, hvis vi får offentlige garantier fra palæstinenserne, sagde udenrigsminister William Hague i en tale til parlamentet onsdag.

Torsdagens afstemning kan være første skridt på vejen mod at gøre de palæstinensiske områder til et internationalt anerkendt, selvstændigt land. Bliver Palæstina opgraderet til observatørstat, får landet samme status som Vatikanstaten, som i øjeblikket er FNs eneste observatørstat.

Fra dansk side bliver det et ja ved afstemningen, meddeler udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der roser palæstinensernes forslag til en resolutionstekst.

- Jeg synes, der er al mulig grund til at rose palæstinenserne for en god og afbalanceret tekst, der ikke falder for fristelsen til at søge konfrontationen. Det er en moderat tekst, der klart understreger behovet for fredsforhandlinger og en forhandlet to-statsløsning, der kan sikre palæstinenserne en levedygtig stat side om side med et Israel i sikkerhed, siger udenrigsministeren.

Det kræver blot et simpelt flertal blandt de 193 medlemslande i FNs Generalforsamling at få resolutionen vedtaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.