Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyske partier fortsætter forhandlinger om regering på overtid

Koalitionsforhandlinger, som har været de længste i efterkrigstidens Tyskland, ventes afsluttet onsdag.

Martin Schulz, som leder de tyske socialdemokrater, ses i et forhandlingsværelse i de kristelige demokraters hovedkvarter i Berlin under de fortsatte koalitionsforhandlinger, som har været de længste i efterkrigstidens Tyskland. De ventes afsluttet onsdag. Scanpix/Kay Nietfeld
Martin Schulz, som leder de tyske socialdemokrater, ses i et forhandlingsværelse i de kristelige demokraters hovedkvarter i Berlin under de fortsatte koalitionsforhandlinger, som har været de længste i efterkrigstidens Tyskland. De ventes afsluttet onsdag. Scanpix/Kay Nietfeld

Koalitionsforhandlinger mellem Tysklands socialdemokratiske parti (SPD) og de konservative partier (CDU og CSU) er stadig i gang tidligt onsdag, efter at forbundskansler Angela Merkel har forhandlet natten igennem for at få brudt et dødvande i det politiske liv.

Merkel og SPD-leder Martin Schulz mødtes tirsdag morgen for at lægge sidst hånd på en koalitionsaftale, der var ventet sent tirsdag.

De politiske ledere er under pres for at få en aftale klar i løbet af dagen, efter at de i anden omgang havde sat en tidsfrist for en aftale til tirsdag aften.

Oprindelig havde de tre partier sat en deadline søndag.

En aftale vil imidlertid ikke nødvendigvis betyde en ny tysk regering, da aftalen først skal til en afstemning hos SPD's medlemmer.

Mange socialdemokrater har udtrykt dyb skepsis over for et nyt regeringssamarbejde med forbundskansler Angela Merkel og hendes kristelige demokrater.

Koalitionsforhandlingerne har været de mest langtrukne i Tyskland siden Anden Verdenskrig. Det tyske valg fandt sted i september.

Det er først og fremmest uenighed om arbejdsmarkedspolitik, forsvar og sygesikring, som har vanskeliggjort den sidste forhandlingsfase.

På vej ind til tirsdagens møde gjorde Angela Merkel det klart, at alle tre partier måtte indstille sig på at indgå kompromisser.

»Hvis vi kan sikre, at ulemperne i sidste ende opvejes af fordelene, er jeg klar,« sagde hun.

Tyskland har de seneste fire år været regeret af en stor koalition bestående af CDU og dets lille bayerske søsterparti CSU samt SPD.

Men ved valget i september fik SPD sit ringeste resultat siden Anden Verdenskrig. Det fik Schulz til at erklære, at SPD går i opposition.

Det tvang Merkel ud i regeringsforhandlinger med det liberale FDP og Miljøpartiet De Grønne. Forsøget kollapsede midt i november.

Efterfølgende signalerede SPD, at det af hensyn til stabiliteten i Tyskland og Europa ville genoverveje sin beslutning om at gå i opposition.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.