Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk vrede over nazi-angreb på Merkel

Den ungarske regeringschef drager paralleller mellem den tyske kansler og Adolf Hitler. Angrebet fordømmes fra alle sider i tysk politik.

ARKIVFOTO af den ungarske regeringschef Viktor Orban og den tyske kansler Angela Merkel.
ARKIVFOTO af den ungarske regeringschef Viktor Orban og den tyske kansler Angela Merkel.

Selv om der kun er fire måneder til det tyske valg, er politikere fra både højre og venstre side i Forbundsdagen fuldstændig enige om at fordømme det nazi-angreb, den ungarske regeringschef forleden rettede mod den borgerlige kansler Angela Merkel.

Det socialdemokratiske SPD og partiet De Grønne opfordrer Det Europæiske Folkeparti (EPP), som den ungarske regeringschefs parti tilhører, til at fordømme angrebet.

Årsagen til balladen er udtalelser, som Viktor Orban leverede i fredags i det ugentlige radioprogram »180 Minutter«. Her sammenlignede han Merkels politik med den kurs, Adolf Hitler stod for under Anden Verdenskrig.

»Tyskerne har én gang før sendt kavaleriet - dengang i form af kampvogne. Vi ville ønske, at de ikke sendte dem igen. Det var ikke en god idé dengang, og det virkede ikke,« sagde Viktor Orban ifølge euobserver.com.

Udtalelsen faldt, efter Angela Merkel havde udtrykt bekymring for den ungarske forfatning, som Viktor Orban med et flertal i ryggen har ændret. Merkel og mange andre i EU mener, at forfatningsændringerne resulterer i et demokratisk underskud.

»Vi vil gøre alt for at bringe Ungarn tilbage på den rette vej, uden ligefrem at sende kavaleriet,« sagde den tyske kansler ifølge euobserver.com.

Angela Merkels politiske venner fordømmer ligeledes det ungarske angreb. Udenrigsminister Guido Westerwelle fra det liberale FDP betegner udtalelsen som en »beklagelig afsporing«. Merkels partifælle Ruprecht Polenz, der er leder af Forbundsdagens udenrigsudvalg, mener, at Viktor Orbans angreb isolerer Ungarn yderligere:

»Det belaster det traditionelt gode forhold mellem Tyskland og Ungarn,« siger han ifølge euobserver.com til magasinet Der Spiegel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.