Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk regering begejstret over massiv indvandring

Mere end en million mennesker flyttede til Tyskland sidste år. Det er det højeste tal siden 1995.

Tørklædeklædte kvinder på gaden i Berlin. Sidste år steg indvandringen til Tyskland med 13 procent, hvilket vækker glæde i den tyske regering.
Tørklædeklædte kvinder på gaden i Berlin. Sidste år steg indvandringen til Tyskland med 13 procent, hvilket vækker glæde i den tyske regering.

BERLIN: Selvom Tyskland ofte får en stor del af skylden i Sydeuropa for den økonomiske krise, så er Tyskland også målet for mange europæere på jagt efter job og nye muligheder. Sidste år kom knap 1,1 millioner mennesker udefra til Tyskland, hvilket er en stigning fra året før på 13 procent. Det højeste tal siden 1995. Det viser ny statistik fra den tyske regering. Samtidig forlod 712.000 mennesker Tyskland, hvilket betyder en nettotilvandring på 369.000 mennesker.

To tredjedele af indvandrerne kom fra EU-lande, og de største stigninger var der i indvandringen fra Spanien, der voksede med 45 procent, efterfulgt af Grækenland, Portugal og Italien. Det største antal indvandrere kom dog som tidligere fra Polen, efterfulgt af Rumænien, Ungarn og Bulgarien.

Tyskland har store udfordringer med lave fødselstal og store årgange på vej på pension og frygter mangel på kvalificeret arbejdskraft. CDUs arbejdsminister, Ursula von der Leyen, kalder udviklingen og ikke mindst sammensætningen af indvandringen for et lykketræf.

"Det hjælper vores land, gør det yngre, mere kreativt og internationalt," siger Ursula von der Leyen til avisen Die Welt.

CDUs søsterparti CSU er betydeligt mere indvandrerkritisk, og indenrigsminister Hans-Peter Friedrich (CSU) advarer ofte mod "fattigdomsflygtninge" fra Rumænien og Bulgarien, ligesom han ofte taler om sikkerhedsproblemer og terrotrussler i forbindelse med Tysklands muslimer.

De nye indvandringstal kommer samtidig med, at Tysklands tilbagevendende islamkonference tirsdag sluttede i en dårlig stemning. Konferencen blev grundlagt i 2006 som et dialogforum til fremme af integration af CDUs nuværende finansminister Wolfgang Schäuble, der dengang sagde, at "islam hører til Tyskland". Da den tyske præsident Christian Wulff fra CDU sagde det samme fire år senere, fik han borgerlig kritik.

Hans-Peter Friedrich mener det ikke. Han ønsker et "sikkerhedspartnerskab" med muslimske organisationer, som kritiserer ham for at misbruge konferencen til politiske formål. Hans-Peter Friedrich erklærede omvendt konferencen for en succes med fokus på bekæmpelse af islamisme og antisemitisme så vel som muslimfjendtlighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.