Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk medie: Tyskland spionerede også mod amerikanerne

Angela Merkel lod som om, at hun var forbitret, da hun i 2013 blev klar over, at USA aflyttede hendes mobiltelefon. Tyskland hævdede, at den slags gjorde man ikke selv. Men det gjorde Tyskland faktisk, hævder tidsskriftet Spiegel.

Foto med Merkel og Trump fra 26. maj, 2017 / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER / ALTERNATIVE CROP
Foto med Merkel og Trump fra 26. maj, 2017 / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER / ALTERNATIVE CROP

Da kansler Angela ;Merkel i 2013 opdagede, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflyttede hendes mobiltelefon, så udbrød hun: »Spionage mellem venner, det gør man ikke.« Nu viser det sig, ifølge tidsskriftet Spiegel, at tyskerne også spionerede mod Det hvide Hus.

Tyske myndigheder har altid hævdet, at Tyskland ikke spionerede mod venner som USA, men det var sandsynligvis en løgn. Spiegel hævder, at en parlamentarisk komite efter tre års undersøgelse, er parat med sin rapport. I den officielle rapport er det intet om evt. spionage mod USA, men Spiegel hævder at have set dokumenter, der viser, at den tyske efterretningstjeneste BND var aktive i USA. Dokumenterne viser, at man havde 4.000 forsøg på udvalgte mål for spionage mellem 1998 og 2006. Efter den tid foreligger der ikke tal.

Tyskerne anvendte udvalgte mål i telefoner, fax-numre og email-adresser, der tilhørte firmaer som Lockheed Martin, rumfartscentret NASA. menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, amerikanske universiteter og militære institutioner som det amerikanske luftvåben, Marinekorpset og militære efterretningstjenester. BND udførte også spionage, skriver Spiegel, mod udenlandske ambassader i Washington, internationale organisationer og Den arabiske Ligas kontor i Washington. Også alle udenlandske ambassader i Berlin blev aflyttet eller hacket.

Lister over mål omfatter også USAs skattevæsen, Udenrigsministeriet og Det hvide Hus. Sandheden er, skriver Spiegel, at Tyskland udførte langt mere spionage, end man var og er parat til at indrømme. Efter skandalen med den amerikanske aflytning af Merkels telefon nåede man en slags enighed om at undlade den slags, men Spiegel kalder aftalen for en farce.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.