Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk forfatningsdomstol drager EU-opkøb i tvivl

Den europæisk centralbank fører aktiv politik for at understøtte EU-økonomi. Tysk domstol løfter pegefinger.

The building of the German Federal Supreme Court (Bundesgerichtshof) is seen in Karlsruhe, Germany April 21, 2017.
The building of the German Federal Supreme Court (Bundesgerichtshof) is seen in Karlsruhe, Germany April 21, 2017.

Tysklands forfatningsdomstol siger, den har betænkeligheder over for Den Europæiske Centralbanks meget store opkøb af obligationer for at understøtte europæisk økonomi, skriver nyhedsbureauet dpa.

Opkøbsprogrammet kendes også under den engelske forkortelse QE.

Flere har klaget til den tyske forfatningsdomstol over ECB's opkøbsprogram på 60 milliarder euro om måneden, som blev påbegyndt i foråret 2015.

Klagerne mener, at ECB går ud over sine beføjelser ved indirekte at lade seddelpressen løbe.

Ifølge forfatningsdomstolen kan der være gode grunde til at tro, at de beslutninger der blev truffet, da opkøbene blev sat i gang, var forkerte, skriver dpa.

Den tyske regering har hele tiden set skævt til ECB's initiativ. Men omvendt har det været populært i Sydeuropa, som har været hårdt ramt af finanskrisen og haft svært ved at få deres økonomier på fode.

Tilhænger peger på, at ECB's formand, Mario Draghi, med opkøbene har bidraget til, at der omsider er solid vækst i store dele af Europa.

Det andet formål med opkøbene er at presse inflationen op. Der har i flere omgange været tilløb til deflation, som kan være lammende for den europæiske økonomi.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.